U Kuli posađeno 5.000 sadnica bagrema

Foto: JVP „Vode Vojvodine“

Na desnoj obali Velikog Bačkog kanala u Kuli, na delu do Pontonskog mosta nizvodno ka Vrbasu posađeno je 5.000 sadnica bagrema. Radnici JVP “Vode Vojvodine” uz pomoć pčelarskih udruženja iz Kule i Sivca zajedno su pošumljavali ovaj deo grada.

Sadnjom bagrema počela je velika akcija pošumljavanja Vojvodine koju organizuje JVP “Vode Vojvodine”.

“Na ovom području posađeno je 5.000 sadnica, na površini od 2 hektara, što je samo početak jer će u narednom periodu biti posađeno ukupno 170.000 sadnica na 80.000 hektara širom Vojvodine. Sledi pošumljavanje u Crvenki, Vrbasu, Somboru, Novom Sadu i ostalim naseljima uz kanal. Pošumljavanje počinjemo od Kule jer ovde imamo najviše pripremljenog prostora za pošumljavanje“ rekao je Srđan Kružević, vršilac dužnosti direktora  JVP “Vode Vojvodine“.

On se zahvalio pčelarima i predstavnicima lokalne samouprave na podršci i najavio je radove na prevodnici u Malom Staparu u koju decenijama nije ulagano.  

U celoj Srbiji preterana i neplanska seča dovela je do toga da je sve manje povšina pokrivenom šumom što u velikoj meri utiče na degradaciju životne sredine

Prema podacima Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014-2024. godine i Nacionalne inventure šuma iz 2009. godine, stepen šumovitosti u Republici Srbiji je samo 29,1 odsto. Ovaj podatak zabrinjava, jer je prema postavljenim ciljevima u Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine, optimalna šumovitost trebalo je da bude 41,4 odsto.

Posebno zabrinjava podatak da je na području Vojvodine u periodu od 2014. do 2017. godine planirano da bude pošumljeno 1.196 hektara, međutim na svega 509 hektara zasađeno je drveće.

Akcije kao ova u znatnoj meri doprineće pošumljavanju ovog dela Srbije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti