Uskoro počinje pošumljavanje u okolini Kikinde

Foto-ilustracija: Unsplash (Aiokr Chen)

U proteklih šest godina u okolini Kikinde je zasađeno 100 hiljada sadnica, ali je i dalje ovo najnepošumljeniji region Srbije. Poljočuvarska služba postoji u Kikindi sedam godina i Bojan Jankov je jedan od 27 pripadnika ove službe koja nadgleda prostor od 62.000 hektara na severu Banata. Staraju se o usevima, bezbednosti na poljima , ali i očuvanju zasada drveća i vetrozaštitnih pojaseva, jer je Kikinda sa svega 1 odsto nejnepošumljeniji region Srbije. Nelegalna seča drva dešava se manje u odnosu na prethodne sezone, ali je to stalno prisutan problem. Poslednji put zabeležena je pre tri nedelje.

“Dotične zateknemo na licu mesta, mi pravimo zapisnik koji prosledjujemo dalje, pa se to rešava u sudu ili u nekom dogovoru i tako. Nekada vinovnici nisu procesuirani, a od kada ja radim, nekoliko ih je završilo u zatvoru“, kaže Bojan Jankov, Poljočuvarska služba Kikinda.

Baš zbog izuzetno slabe pošumljenosti grad Kikinda puno čini na obnovi zasada. U poslednjih šest godina posađeno je novih 100 hiljada stabala, a novi radovi uskoro počinju i to sa prvim  optimalnim uslovima za sadnju biljaka u zimskoj hibernaciji. U planu da je da se prvo radi na vetrozaštitnom pojasu uz saobraćajnicu Mokrin – Padej.

„U budžetu grada Kikinde, u fondu za zaštitu šivotne sredine su planirana i dodatna sredstva kako za pošumljavanje u gradskom građevinskom reonu, tako naravno i za održavanje, jer održavanje je veoma bitno. Sve ono što posadimo, naravno kroz dve, tri ili pet godina adekvatnog održavanja sa mladica preraste u stablo“, ističe Miroslava Krnić, iz Gradskog sekretarijata za ekologiju Kikinde.

Kako objašnjava, Vojvodina, iako sa prevashodno obradivim poljoprivrednim zemljištem, trebalo bi da bude pošumljena 13, a trenutno je to sedam odsto. Tempom kojim se sada radi na pošumljavanju trebaće 20 godina da dostignu planirani ekološki zahtevi. 

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti