Napuštene parcele iskoristiti za organsku proizvodnju i vetrozaštitne pojaseve

Foto: Promo

Identifikacijom zemljišta u državnom vlasništvu utvrđen je tačan broj napuštenih parcela u 13 opština, na kojima postoji mogućnost podizanja vetrozaštitnih pojaseva za očuvanje zemljišta, kao i uzorkovanje tla koje bi pokazalo potencijal za bavljenje organskom proizvodnjom, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uprava za poljoprivredno zemljište 2020. godine odabrala je 13 jedinica lokalnih samouprava za ovaj projekat, a to su Valjevo, Ub, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjica, Lučani, Irig, Vršac (Veliko Središte) i Niš (Medijana).

Tokom sprovođenja projekta, zaključno sa novembrom, 1.398 parcela je identifikovano, 546 parcela sa ukupnom površinom od 948 hektara pronađene su kao napuštene, odnosno neobrađene, dok su 852 parcele sa ukupnom površinom 1.228 hektara pronađene kao korišćene na terenu, odnosno da su predmet eksproprijacije.

Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) zajedno su radili na unapređenju upravljanja napuštenim zemljištem u državnoj svojini kroz komponentu „Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koja je podrazumevala identifikaciju napuštenih parcela u državnom vlasništvu.

Republika Srbija, usled bogatih zemljišnih resursa i povoljne klime ima veoma pogodne uslove za poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivreda svakako predstvlja vitalni sektor srpske privrede.

Učešće poljoprivrede u nacionalnom BDP-u u 2018. godini iznosio je 6,2 odsto a spoljno trgovinska razmena u istoj godini, dostigla je 4,6 milijardi evra što je za 15,8 više od petogodišnjeg proseka a 15,9 odsto ukupne radne snage zaposleno je u poljoprivredi. Uz to, podatak koji ohrabruje jeste da je sve više je žena koje se bave poljoprivredom.

Izvor: Uprava za poljoprivredno zemljište

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti