Održan sastanak Radne grupe za metro

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali održao je u ponedeljak u Palati Srbija prvi sastanak Radne grupe za realizaciju projekta „Izgradnja beogradskog metroa“.

Sastanku je prisustvao i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović.

Na sastanku su razmatrane neophodne zakonske i tehničke aktivnosti, kako bi sve bilo spremno da radovi na Makiškom polju počnu krajem 2021. godine.

Ministar je ovom prilikom istakao da je sprovođenje projekta izgradnje beogradskog metroa apsolutni prioritet i dodao da je neophodno da svi članovi radne grupe, kao i uključene institucije, budu u potpunosti posvećene ovom poslu.

Kako je rekao, decenijama unazad se pričalo o tom projektu i dodao da je sada prilika da se sprovede istorijski važna stvar za grad Beograd.

Foto-ilustracija: Pixabay

Mali je na sastanku obavestio članove radne grupe da će u drugoj polovini januara biti potpisan Sporazum o razumevanju između Vlade Republike Srbije, Grada Beograda, kineske i francuske strane, kojim će se po prvi put ozvaničiti saradnja francuskih i kineskih kompanija na ovom projektu.

Kako je Mali istakao, nakon potpisivanja Sporazuma, srpska delegacija posetiće francusku kompaniju Alstom, gde će članovima delegacije biti predstavljena rešenja za dizajn vagona.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elktromehaniku, a kineska strana će se baviti građevinskim radovima na izgradnji metroa.

Podsećamo da je pre nekoliko nedelja ministar finansija Siniša Mali potpisao Sporazuma o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom.

Izvor: Ministarstvo finansija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti