Danas počinje javna rasprava o Planu za kvalitet vazduha u Beogradu

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Tsang)

Na sajtu Grada Beograda od danas se može pogledati Plan za kvalitet vazduha koji se donosi za narednih deset godina, sa presekom u narednih pet godina, kao i kratkoročne i dugoročne mere kada je u pitanju rešavanje problema zagađenja vazduha.

“Taj plan biće petnaest dana na javnoj raspravi i pozivam sve građane i medije da daju svoje primedbe i kad ih dobijemo plan ćemo proslediti Ministarstvu za zaštitu životne sredine nakon čega će ga usvojiti Skupština grada. Od kratkoročnih mera izdvojiću povećanje učestalosti pranja ulica koje veoma utiče na zagađenje. Poslednje dve godine kupili smo 25 novih cisterni i danas ukupno 50 cisterni pere ulice. Ove godine će se  kupiti još četiri cisterne na gas i 40 elektro čistilica. Kupićemo i stotinu novih autobusa na gas za GSP, u skladu sa odlukom da ubuduće nijedno vozilo u komunalnom sistemu grada ne bude dizel-vozilo. Intenziviraćemo i obaveštavanje građana o zagađenju jer dugo nisu kupovane merne stanice i ove godine ćemo kupiti 25 novih mernih stanica koje će imati softver koji će predviđati zagađenje, tako da ćemo moći da dajemo prognoze građanima. Pored toga u okviru projekta „pametan grad” imaćemo 250 lokacija sa mernim mestima na kojima će građani preko aplikacije moći da se obaveste o tome kakvo je stanje zagađenje”, rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Govoreći o dugoročnim merama, Vesić je najavio kupovinu 500 CNG autobusa u narednih pet godina kao i 50 novih kilometara tramvajske mreže.

“Uvešćemo i rečni prevoz koji nas čeka već ove godine, izgradićemo dva tunela, posebno onog od Karađorđeve do Pančevačkog mosta kojim se smanjuje zagađenje za osam odsto u centru grada, a za 14 odsto smanjuje saobraćaj. Tu je i novih 110 kilometara biciklističkih staza, uvođenje sistema javnih bicikala koje ćemo takođe uraditi u drugoj polovini ove godine, gašenje kotlarnica, gašenje individualnih ložišta,  subvencionisanje njihovog gašenja kao i nove pešačko-biciklističke staze”, kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika naglasio je da je zatvorena deponija Vinča koja je u poslednjih 50 godina emitovala četiri milijarde kubika metan gasa u atmosferu i da će se on sada koristiti za zagrevanje.

Izvor: Grad Beograd

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti