Protest zbog zagađenog vazduha, nadležni kažu da rade na rešavanju problema

Foto-ilustracija: Unsplash (Daniel Moqvist)

U Beogradu je juče održan protest zbog zagađenog vazduha u gradovima u Srbiji u organizaciji grupe građana „Eko straža“ uz podršku tridesetak ekoloških organizacija i grupa građana.

Učesnici „Protesta za bezopasan vazduh“ prošetali su od beogradskog Trga Slavije do zgrade Vlade Srbije. Tamo su predali listu sa 20 zahteva, među kojima su: usvajanje mera protiv zagađenja vazduha, poštovanje Ustava koji garantuje građanima pravo na zdravu životnu sredinu i adekvatno informisanje.

“Problem aerozagađenja ne može da se reši brzo, ali intenzivno se radi na tome”, rekla je ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović.

Ona je povodom protesta vezanih za kvalitet vazduha, rekla da on nije na zavidnom nivou, ali da je taj problem prisutan decenijama i da je neodgovorno reći da država ne radi ništa po tom pitanju.

“U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha prethodnih godina ugašen veliki broj kotlarnica na mazut i ugalj i da država ulaže velika sredstva u izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova u energetskom sektoru”, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, u toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TE Nikola Tesla A i B, koja će doprineti da se emisija sumpor-dioksida svede na minimum.

Kako je najavila, Ministarstvo će ove godine subvencionisati zamenu kotlarnica u vrtićima, školama i domovima zdravlja kako bi se omogućio prelazak na čistije energente.

Ministarka je navela da će za subvencije za zamenu ložišta moći da konkurišu i građani, naglasivši da će se nastaviti i sa dodelom subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila za koja postoji interesovanje.

Vujović je predočila i da su u planu i projekti pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina koji će se sprovoditi u jedinicama lokalne samouprave.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti