Obnovljen vetrozaštitni pojas u Čonoplji i Aleksi Šantiću

Foto: Grad Sombor

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, zajedno sa članom Gradskog veća za oblast poljoprivrede Borisom Bulovićem i direktorom JKP „Zelenilo“ Sombor Momirom Miokovićem, obišao je obnovljene vetrozaštitne pojaseve u Čonoplji i Aleksa Šantiću.

Radove na revitalizaciji vetrozaštitnih pojaseva izvelo je JKP „Zelenilo“ Sombor, a zasađeno je ukupno 3,5 kilometara drvoreda topole, 1,5 kilometar u Aleksi Šantiću i 2 kilometra u Čonoplji.

Radovi su završeni 3. decembra.

Koristi od vetrozaštitnih pojaseva su višestruke, a između ostalog, štite poljoprivredno zemljište od gubitka humusnog sloja usled eolske erozije, kao i od smanjenja prinosa usled povećane transpiracije i isušivanja zemljišta.

Uklanjanje vetrozaštitnog pojasa nije dozvoljeno. Ukoliko u samom pojasu postoje pojedinačna suva stabla potrebno je obratiti se JP „Vojvodina šume“ Šumsko gazdinstvo „Sombor“ vezano za proceduru oko same seče i prometa drveta. Dozvoljeno je orezivanje grana kao i njihovo sakupljanje i odnošenje ukoliko ugrožavaju saobraćaj i onemogućava obrađivanje susednih parcela, uz nadzor Poljočuvarske službe. Sečenje svog rastinja koje je izašlo zvan granica vetroizaštitnog pojasa i uzurpiralo poljoprivredno zemljište je dozvoljeno, ali je neophodno obratiti se stručnim licima Šumskog gazdinstva „Sombor“ radi dobijanja potrebne dokumentacije.

Izvor: Grad Sombor

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti