BiH među zemljama koje najviše podstiču prljavu energiju

Foto-ilustracija: Pixabay

Šest ugovornih strana Energetske zajednice osiguralo je više od 900 miliona evra subvencija za ugalj za 2018. i 2019. godinu, što je gotovo nepromenjeno u odnosu na prethodne tri godine, primetila je Energetska zajednica u studiji objavljenoj 3. decembra.

Posmatrane zemlje su Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Ukrajina. U petogodišnjem periodu od 2015. do 2019. šest država je dalo više od 2 milijarde evra subvencija za ugalj.

“Sama razmera subvencija rasipanih na najzagađivaniji izvor energije je alarmantna. Iako se Evropska unija čvrsto kreće prema tome da izbaci ugalj, izveštaj pokazuje da su ugovorne strane i dalje zaglavljene u prošlosti“, rekao je Janez Kopač, direktor sekreterijata Energetske zajednice.

Pružena je značajna podrška u obliku garancija za državne zajmove, pri čemu su zajmovi koje je garantovala država dostigli 2 milijarde evra samo u 2019. godini.

Studija je, takođe, primetila da su se subvencije često pružale neprofitabilnim i neefikasnim termoelektranama i rudnicima uglja.

“Subvencije značajno iskrivljuju energetska tržišta, šaljući pogrešne signale potencijalnim investitorima i potrošačima i negativno utiču na donošenje odluka o budućem razvoju elektroenergetskog sektora. Nastavak visoke upotrebe ovih subvencija direktna je prepreka energetskoj tranziciji i ispunjavanju ciljeva neutralnosti ugljenika“, napominje se u studiji.

U apsolutnom iznosu, subvencije su bile najviše u Ukrajini, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ukrajina je obezbedila 751,52 miliona evra subvencija za 2018. i 2019. godinu, zatim Srbija 88,76 miliona evra, Bosna i Hercegovina 42,91 miliona evra, Kosovo* (12,7 miliona evra), Severna Makedonija (3,83 miliona evra) i Crna Gora (1,14 miliona evra).

Izvor: Capital.ba

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti