Kina razvija sistem za modifikovanje vremenskih prilika

Foto-ilustracija: Pixabay

Kineske vlasti planiraju da drastično prošire eksperimentalni program za modifikovanje vremenskih prilika tako da pokrije površinu od 5,5 miliona kvadratnih kilometara.

Prema saopštenju Državnog saveta, Kina će do 2025. godine razviti sistem za modifikovanje vremena, zahvaljujući velikim tehnološkim i naučnim napretcima, kao i unapređenjima napravljenim u sveobuhvatnom sistemu prevencije bezbednosnih rizika.

U narednih pet godina, ukupna površina na kojoj će moći da se veštački izazovu kiša ili sneg pokrivaće 5,5 miliona kilometara kvadratnih, dok će na 580.000 kvadratnih kilometara novi sistem moći da spreči pojavu grada.

Program će pomoći u smanjivanju štete od vremenskih neprilika, povećanju poljoprivredne proizvodnje i hitnim reakcijama kod izbijanja požanja, kao i smanjivanju posledica suše.

Kina već dugo pokušava da ovlada vremenskih prilikama kako bi zaštitila poljoprivredna područja i osigurala vedro nebo za određene manifestacije, poput vojnih parada, političkih skupova ili Olimpijskih igara.

„Zasejavanje oblaka“ i krađa kiše

Kao koncept „zasejavanje oblaka“ poznat je već decenijama. Funkcioniše ubacivanjem malih količina srebro jodida u oblake sa velikom količinom vlage, koja se onda kondenzuje oko novih čestica i, postajući teža, počinje da pada na zemlju u obliku kiše ili snega.

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučne studije pokazale su da „zasejavanje oblaka“ mogu da povećaju količine kiše i snega na velikom području ukoliko su uslovi povoljni.

U tehnologiju modifikovanja vremenskih prilika Kina je od 2012. do 2017. godine uložila 1,34 milijardi dolara. Jedan od rezultata toga, prema navodima agencije Sinhua, jeste da je ta tehnologija pomogla da se šteta od grada u provinciji Sinkjang umanji za 70 odsto.

Kineski entuzijazam za korišćenje te tehnologije izazvao je određenu zabrinutost u susednoj Indiji, gde je poljoprivreda izuzetno zavisna od sezone monsuna, koju je već postalo teže predvideti zbog klimatskih promena.

Istraživači na Nacionalnom univerzitetu Tajvana naveli su u nedavno završenoj studiji da bi manjak koordinacije između država kada je u pitanju modifikacija vremena mogao da dovede do „krađe“ kiše.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti