Nastavljena akcija ozelenjavanja Kragujevca

Foto-ilustracija: Unsplash (Aiokr Chen)

Akcija ozelenjavanja grada Kragujevca kojom su obuhvaćene i gradske škole i vrtići, nastavljena je sadnjom drveća u blizini Šumaričkog jezera, na potezu u blizini autobuskog stajališta ( kod skretanja za Oranicu), i u dvorištima osnovnih škola „Sveti Sava“ i „21. oktobar“. Reč je o sadnicama za čiju kupovinu su sredstva obezbeđena donacijama građana.

Sadnji drveća prisustvovali su Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine i Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje. Zasađeno je ukupno 15 sadnica javora, 10 na potezu Desankin venac u blizini jezera i po 5 u školskim dvorištima i one su poklon gradu i Kragujevčanima.

“Nastavljamo akciju ozelenjavanja našeg grada. U blizini Šumaričkog jezera, zanovićemo jedan mali park, nakon toga ćemo posetiti dve osnovne škole u čijim ćemo dvorištima zasaditi drveće. Na ovaj način želimo da podstaknemo mlade da brinu o prirodi i želimo da naša deca udišu čist vazduh.Akcija ozelenjavanja će se nastaviti i naredne godine, a namera je da svako naselje ima svoju malu zelenu oazu”, rekao je Stefan Nikezić.

Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje istakao je da na ovaj način šaljemo poruku građanima  da oni sami mogu nešto da učine za svoj grad, kao i da je ekologija, zaštita životne sredine i kvalitet vazduha koji udišemo od izuzetnog značaja i treba da bude prioritet u našem gradu. Aleksić je najavio da će se akcija ozelenjavanja nastaviti i sutra, sadnjom drveća u dvorištu vrtića „Neven“.

Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Jelena Stojanović Bogdanović, zahvalila se predstavnicima grada i građanima koji su donirali sredstva za sadnice.

“Nama to znači mnogo jer je dvorište naše škole veliko, oko 2 hektara. Imamo dosta sadnica, ali svakako ima prostora i treba ga dodatno oplemeniti. U dvorištu planiramo da napravimo poljske učionice koje će omogućiti deci da jedan deo nastave pohađaju na otvorenom.To nam je puno značilo tokom septembra i oktobra, kada smo zbog pandemije koronavirusom bili prinuđeni da dosta časova održimo u školskom dvorištu”, rekla je direktorka Jelena Stojanović Bogdanović.

Izvor: Grad Kragujevac

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti