Počela izgradnja prve vetroelektrane u Republici Srpskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Gonz DDL)

Na području opšine Nevesinje u petak je počela izgradnja prve vetroelektrane u Republici Srpskoj – Vetroelektrane „Grebak“ u koju će investitori iz Nemačke uložiti preko 66 miliona evra i koja je najveća na području BiH.

Početak radova ozvaničili su ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, izvršni direktor Vetroelektrane „Grebak“ Miralem Čampara, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija i predsednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić, prenosi Bljesak.info.

Vetroelektrana će biti instalisane snage 66 megavata i godišnje će proizvoditi oko 180 gigavat-sati i bitno uticati na strukturu ukupno proizvedene električne energije u Republici Srpskoj, odnosno povećati obim energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

Ministar energetike i rudarstva RS naglasio je da postoje planovi za izgradnju i drugih vetroparkova na području Republike Srpske, a prvi koji je moguće graditi je Vetropark „Hrgud“ na području opšine Berkovići, kao i Vetropark „Trusina“ na području Nevesinja.

„Republika Srpska ulazi u jedno novo područje energetskog razvoja, podsticajem izgradnje energetskih objekata koji proizvode zelenu energiju koristeći obnovljive izvore energije„, rekao je Đokić. Načelnik opšine Nevesinje Milenko Avdalović zahvalio se nemačkim investitorima.

„Danas na poziciju Grepka i Vilenjaka dolaze mašine. Nadamo se da će vetropark biti završen za dve godine i da će Nevesinje dobiti prvi energetski objekat iz zelene energije. Opšina Nevesinje će od ovog vetroparka na godišnjem nivou imati oko pola miliona evra čiste dobiti“, rekao je Avdalović.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti