Prekršajna prijava za Otpad-promet iz Koceljeve

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon prijave građana zbog dima i buke od sečenja starih automobila, kao i zbog širenja neprijatnih mirisa inspektori za zaštitu životne sredine obavili su u ponedeljak nadzor nad kompanijom Otpad-promet doo iz Koceljeve.

Prema rečima resorne ministarke Irene Vujović, inspektori će i ubuduće nastaviti da reaguju na svaku prijavu nepoštovanja propisa koje narušava kvalitet života i vazduha u Srbiji.

Vujović je naglasila i da ova kompanija može da očekuje prekršajnu prijavu.

Prema njenim rečima, inspektori su na terenu zabeležili da su otpadna ulja uskladištena van boksova koji su predviđeni za privremeno skladištenje, i to na neadekvatnom prostoru koji nije izbetoniran, pored prese za baliranje otpadnih vozila.

Boksovi i ambalaža u kojoj je pakovan otpad nisu adekvatno obeleženi, otpad nije razvrstan, a posude u kojima je skladišten nisu odvojene od ostalog otpada poput guma, metala, plastike. Kompanija nije imala ni relevantan izveštaj o merenju buke u životnoj sredini.

„Upravljanje i skladištenje otpada je ozbiljan posao, a naši inspektori su svakodnevno na terenu – rade čak i vikendom. Otpad mora da se tretira po propisima, jer se tako čuva životna sredina, što je u opštem interesu čitavog društva“, poručila je ministarka Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ona je u nedelju obišla, zajedno sa inspektorima, nekoliko kompanija koje se bave skladištenjem neopasnog otpada u „Luci Beograd“, gde je zbog nepoštovanja propisa vezano za zaštitu životne sredine i neposedovanja neophodnih dozvola, najavila prekršajne prijave protiv odgovornih lica.

Vujović je navela da, pored toga što su uočene brojne nepravilnosti, poseban problem pravi skladištenje opasnog otpada na nedozvoljenom mestu.

U nekoliko kompanija koje se bave skladištenjem neopasnog otpada na lokaciji „Luke Beograd“, uočeno je da su radile bez dozvole, jer je ona prestala da važi početkom godine, a nije podnet zahtev za izdavanje novog dokumenta u zakonskom roku od 120 dana pre isteka važenja. Uočeno je, primera radi, i da neki od operatera ove godine uopšte nisu unosili podatke u server Agencije za zaštitu životne sredine i nisu poslali nikakav podatak o ulazu ili izlazu sa skladišta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti