Mladi poljoprivrednici iz Čačka dobili 13 miliona dinara

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Braća Vemić, Živorad i Veljko, čine deo porodice u kojoj radi jedanaest članova domaćinstva. Svako od braće ima svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a konkurisali su i dobili sredstva za mehanizaciju i protivgradnu zaštitu. Oni su među deset mladih poljoprivrednika sa teritorije Grada Čačka koji su prošli konkurs Ministarstva poljoprivrede gde mladi dobijaju milion i po dinara avansno. Sredstva je potrebno opravdati devedeset dana od momenta uplate i prijema rešenja.

Učešće braće je dvadeset i pet posto od ukupne sume od 13 miliona dinara koliko je otišlo na teritoriju Čačka. Ovaj iznos je impresivan, imajući u vidu da ceo lokalni budžet za subvencije iznosi 45 miliona dinara.

Taj podatak je i bio povod posete državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senada Mahmutovića gazdinstvu Vemić iz Trnave.

Živorad Vemić kaže kako je konkurisao za atomizer jer će mu značiti u daljem radu – lakšoj zaštiti bilja i kvalitetnijim plodovima, kao i za tarup (šišalica) koji će mu omogućiti lakšu obradu voćnjaka. Napominje kako svoje proizvode izvoze najviše za Rusiju.

“Površina ukupnog voćnjaka je oko dvanaest hektara. Od povrtarstva imamo paradajz koji se prostire na dva hektara na otvorenom, krompir na oko hektar, ali više nećemo da ga proizvodimo zbog cene. Kupus sadimo radi prečišćavanja zemlje jer posle njega može da se posadi neka druga biljka koja lakše uspeva.“

Njegov brat od strica Veljko, do sada je koristio subvencije grada Čačka za navodnjavanje.

Veljko se opredelio za podizanje protivgradne mreže na zasadu jabuka zlatni delišes i džeromajn na površini oko 1,5 hektara.

“ Naša porodica se bavi voćarstvom skoro dvadeset godina, a prvu protivgradnu mrežu smo podigli pre deset. Imamo oko pet i po hiljada sadnica, a sam zasad je star tri godine. Mi, mlađi, polako preuzimamo posao na sebe i to nam je sada glavni izvor prihoda.“

Ove godine se na prvi konkurs za mlade poljoprivrednike prijavilo oko 650 mladih, dok je prethodne godine ta cifra prešla pet hiljada – od kojih je veliki broj bio žena. Cilj Ministarstva poljoprivrede je upavo i bio da ovim putem pomogne ženskoj populaciji da se u što većem broju uključi u jedan sasvim novi i moderniji način proizvodnje u poljoprivredi.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Dobar primer dolazi iz Baluge kraj Čačka.

Aleksandra Ružičić, mlada poljoprivrednica, je putem podsticaja nabavila sadilicu za papriku. Ona sa suprugom obrađuje petnaest hektara zemlje na kojoj se nalaze četiri kulture.

“Etapno se radi proizvodnja, a kulture koje sadimo su paprika, krompir, kupus i zelena salata. Prvi put sam konkurisala za subvencije i ostvarila pravo na dve mašine od kojih je jedna isporučena, a druga će biti uskoro. Prva isporučena mašina je sadilica kontejnerskog tipa, namenjena sadnji na malč foliju i odmenjuje dosta radne snage. Druga mašina koja treba da stigne je freza bankerica koja služi za formiranje bankova za krompir i povećava njegov prinos za nekih trideset posto“, objašnjava Aleksandra Ružičić.

On i njen suprug su pravi primer, zajedno sa porodicom Vemić, kako se može lepo i uspešno živeti na selu sa svim komforom koji postoji i u gradu. Jedini problem predstavljaju lokalni prilazni putevi koji još uvek nisu asfaltirani, ali se nadaju da će se i to rešiti uskoro.

Kada je reč o subvencijama za mlade poljoprivrednike najveći iznos za koji se moglo konkurisati je milion i po dinara, a taj novac se mogao iskoristiti za nabavku tanjirača, freza, drljača i druge mehanizacije, dok su se sredstva za nabavku mogla uložiti i u sadni materijal za podizanje voćnjaka, nabavku grla i junadi za tov.

Proizvođači i izvoznici voća i povrća iz Srbije i drugih ekonomija Zapadnog Balkana će i u narednih pet godina svoju robu kupcima u Evropskoj uniji prodavati bez carine, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS) u decembru protekle godine.

Odluka Evropske unije o Autonomnim trgovinskim merama (ATM) kojom se do kraja 2025. produžavaju dosadašnje trgovinske povlastice za izvoz proizvoda koji nisu obuhvaćeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SPP) objavljena je je u Službenom glasniku EU i već je stupila na snagu.

Odluku, koja se obnavlja svakih pet godina, na predlog Evropske komisije, doneo je Evropski parlament i potvrdio Savet EU.

„Ušteda od nekoliko desetina miliona evra na carinama (proizvođačima) daje im prednost u odnosu na konkurenciju, mogućnost za veći izvoz i zaradu i bolje pozicioniranje na velikom tržištu Evropske unije“, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti