Mladi poljoprivrednici razvili cirkularni sistem: Zajedno uzgajaju povrće i kozice

Foto-ilustracija: Unsplash (Igor Miske)

Dvoje mladih francuskih poljoprivrednih inženjera, prvi su u Evropi pokrenuli projekat pod nazivom „Agriloops“ i glavni cilj im je da proizvedu 40 tona povrća i 20 tona morskih kozica godišnje.

„Startap-om žele da razviju cirkularni sistem u kojem kozica i povrće rastu zajedno. Otpad od rakova pretvara se u đubrivo za uzgoj čeri paradajza i aromatičnog bilja“, objašnjava za Euractiv jedan od osnivača, Roman Vandam.

A kako bi to i uspeli, na zadnjoj godini fakulteta svaki se opredelio za jednu specijalizaciju. Roman je slušao predmete akvakulture, dok je drugi, Žeremi Gonjard odabrao biljnu proizvodnju i zaštitu.

“Akvaponika se razvija godinama, ali ne u proizvodne svrhe. Da bismo bili profitabilni, morali smo da pronađemo vrstu s visokom dodatom vrednošću, po mogućnosti neku morsku koja će živeti u slanoj vodi“, opisuje Gonjard.

Sveže i domaće

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon dužeg proučavanja, kozice su im postale prvi izbor. Prema studiji FranceAgriMer iz 2017. godine, stanovništvo Francuske troši gotovo 120.000 tona ove namirnice godišnje. To je dovoljno da se obezbedi profitabilnost njihovog poslovanja, ali i njegova održivost.

Međutim, većina ovih račića konzumiranih u toj zemlji je uvezena, najviše iz Ekvadora, Indije i sa Madagaskara. Treba napomenuti da je intenzivan uzgoj u tropskim regijama odgovoran za uništavanje područja mangrova i ekosistema bitnih za morski život u kojim riba dolazi da se mresti.

„Kozice će se uzgajati bez antibiotika, pa tako Agriloops nudi potrošaču ekološki prihvatljiviju alternativu“, a napominju osnivači.

Korona pomrsila planove

Kako bi izveli svoj projekat, poljoprivredni inženjeri pokrenuli su pilot farmu na svom fakultetu. Nakon tri godine analize, cilj im je da pokrenu vlastiti pogon.

„U 2021. godini planiramo da proizvedemo 20 tona kozica i 40 tona paradajza, a onda od 2022. povećavamo produktivnost koliko god da uspemo“, ističe inženjer. Iako kozice ostaju njihov vodeći proizvod, Gonjard ne isključuje diverzifikaciju proizvodnje.

Nažalost, koronavirus na kratko je zaustavio i njihov projekat. Farmu su trebalo da naprave početkom ove godine, a zbog bezbednosti su izgradnju prolongirali za 2021. godinu.

Bez obzira na trenutne okolnosti, pokrenuta je priča o organskoj poljoprivredi, a dva mlada studenta razmišljaju o dobijanju certifikata visoke ekološke vrednosti (HVE) i oznake održive akvakulture (ASC).

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti