Zaštitimo naše šume od požara

Photo-illustration: Pixabay

Nedavno su portali bili pretrpani vestima da nam se spremaju novi toplotni talasi, a ove su pratile još sumornije vesti o izbijanju požara širom planete.

Na sreću, temperature su ovih dana daleko prijatnije nego početkom meseca, a oni koji su vrelinu „preživljavali“ u svojim domovima čekajući večernje sate kako bi izašli u šetnju, sada mogu da odahnu.

Ipak, iako je Republički hidrometeorološki zavod najavio kiše, čak i pljuskove, u pojedinim delovima Srbije, opreznost od izbijanja šumskih požara još uvek treba da je na snazi, a javno preduzeće „Srbijašume“ apeluje na građane da:

  • Ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šume,
  • Ne lože vatru blizu šume i u šumi,
  • Ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale na mestima gde se može izazvati požar,
  • Ne ostavljaju za sobom neugašenu vatru nakon piknika i da ne ostavljaju otpatke, već da ih odlože u kante i kese.

Dakle, iako je vreme idealno za boravak u prirodi, važno je da vodimo računa ukoliko palimo logorske vatre kako se naš užitak ne bi pretvorio u šumski požar.

Prema pisanju Južnih vesti, na teritoriji opštine Vlasotince su u prethodna dva dana izbila dva požara, a kao najčešći uzrok nadležni navode paljenje niskog rastinja.

Načelnik štaba za vanredne situacije Opštine Vlasotince Ivan Stanković tvrdi da je u 95 odsto slučajeva uzrok požara ljudski faktor i upozorava na opasnost od nesavesnog ponašanja pojedinaca koji pale suvo rastinje, pišu Južne vesti.

Podsećamo da su početkom meseca požari zahvatili 30 hektara šume na Zlatiboru i Tari, dok je na području Mokre Gore, usled izbijanja požara koji se proširio na 100 hektara, bilo proglašeno vanredno stanje.

Šumski požari u svetu još uvek ne jenjavaju, a prema pisanju svetskih medija, bitku za šume trenutno vode Francuska, Kalifornija, Izrael i druge zemlje.

U Francuskoj je vatra zahvatila 5.000 hektara šume nedaleko od Sen Tropea, dok je blizu 10.000 ljudi u Kaliforniji primorano na evakuaciju jer je požar za samo 24 sata postao duplo veći. U Izraelu vatra guta šume na svega 13 kilometara od Jerusalima, a kako se požar proširio i na kuće, brojne porodice morale su da budu evakuisane.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti