Ustanovljene nove mere zaštite staništa migratornih vrsta

Foto: Wikipedia/Bart van Dorp

Na Samitu o divljim životinjama u Indiji dogovorene su nove mere zaštite jaguara, koje će pomoći da se sačuva njihovo prirodno stanište. Ova vrsta je tokom poslednjeg veka izgubila čak 40 odsto svog staništa.

Najmanji jaguari žive u centralnoj Americi, odnosno na prostoru od Meksika do Kolumbije, a najveći jaguari su nastanjeni u južnom Brazilu, kao i na teritoriji Paragvaja i severne Argentine. U gotovo svim zemljama u kojima žive zakon ih štiti, ali i pored toga veliki problem predstavlja krčenje šuma i krivolov, ali i prepreke za migracije populacije u vidu železnica.

Cilj je da im se omogući kretanje koridorima između zemalja, što će pomoći da izbegnu izolacija koja može dovesti do izumiranja ove treće po veličini divlje mačke.

Indijski slonovi susreću se sličnim opasnostima prilikom graničnih prelaza prema Bangladešu, Butanu, Nepalu i Mijanmaru.

Radi se na tome da se migratornim vrstama, poput jaguara ili slonova pruži udružena briga država na čijim teritorijama one žive.

Tako su se predstavnici više od 130 nacija na Samitu dogovorili o povećanom statusu zaštite i za okeanskog morskog psa, veliku indijsku droplju i albatrosa.

Pored toga, grupe za zaštitu divljih životinja zalagale su se za očuvanje šimpanzi i njihove kulture lupanja oraha, te je predloženo da Sijera Leone, Gvineja, Liberija i Obala Slonovače zajedno rade na očuvanju njihove vrste.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti