Tehnologija na solarni pogon čuva nosoroge u Južnoj Africi od krivolovaca

Foto-ilustracija: Unsplash (Keith Markilie)

Najveći nacionalni park Kruger u Južnoj Africi ima posebnu tehnologiju na solarni pogon koja služi zaštiti nosoroga. Mreža kamufliranih sistema radara, kamera i senzora razlikuje kretanje životinja i ljudi i lako može uočiti lovokradice, koje su primarni razlog postavljanja ovog mehanizma.

Kako je uvreženo verovanje da rog nosoroga donosi bogatstvo i ima lekovita svojstva, ova vrsta postala je izuzetno ugrožena.

Nacionalni parkovi privlače ogroman broj turista u Afriku, od čega kontinent ima veliku finansijsku korist. U Krugeru je 2018. godine zabeleženo čak 15 miliona posetilaca, koji su tu potrošili oko 8 milijardi dolara. Iste godine u ovom nacionalnom parku je ubijeno više od 400 nosoroga.

U istraživanjima vođenim 2016. i 2017. u ovom nacionalnom parku ostalo je ne više od 7.000 do 8.000 ovih životinja tipičnih za afrički kontinent. Oblast Nacionalnog parka Kruger obuhvata veliku površinu, čak 12.000 kvadratnih kilometara. Zato je teško održati životinje bezbednim, zbog čega se i pristupilo rešavanju problema pomoću takozvanog „Merkata poštanskih brojeva“. Sistem je dobio naziv po evropskim lutrijama sa poštanskim brojevima, što je bio izvor finansiranja ovog projekta i životinje merkat iz porodice mungosa koja prati neprijatelja stojeći na zadnjim nogama.

Veliku opasnost usled gubitaka životinja za nacionalne parkove Afrike predstavlja i verovatni ekonomski krah. Strahuju da, ukoliko pojedine divlje životinje nestanu, neće više privlačiti turiste koji dolaze u nacionalne parkove da bi ih videli u njihovom prirodnom staništu.

Ipak, „Merkat poštanskih brojeva“ pravi osetnu razliku. Njega je 2016. godine pokrenuo Južnoafrički savet za naučna i industrijska istraživanja, Južnoafrički nacionalni parkovi i Fondacija za mir. Za nešto manje od dve godine otkako je postavljen, broj incidenata smanjen je za 80 odsto u neposrednoj okolini. Čuvari parka pomoću ove mreže bivaju upozoreni ukoliko infracrveni senzor zapazi neku osobu, odnosno lovokradicu, koje se najčešće pojavljuju noću.

Prednost je što se može i prenosti na lokacije na kojima su ovi džinovski biljojedi posebno ugroženi, a razmatra se i širenje njegove upotrebe.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti