Albatrosi – ptice koje staju na put ilegalnom ribolovu

Foto: Wikipedia/Andrew Shiva

U šetomesečnom ispitivanju prilikom kojeg su, radi sprečavanja ilegalnog ribolova, ribarske brodove pratili albatrosi, naučnici su zaključili da ovi „kraljevi azura“, kako ih je nazvao francuski pesnik Šarl Bodler, mogu biti od velike pomoći.

Ilegalni ribolov predstavlja ozbiljan problem u okeanima. Prekomerni izlov i iskorišćavanje ribljih zaliha i lov ugroženih vrsta negativno utiču na morski ekositem. Stoga je potrebno pronaći novu metodu koja će uspešno suzbiti ove akcije i očuvati morsku sredinu.

Istraživanje je sprovedeno u Indijskom okeanu, između Južne Afrike i Novog Zelanda. Kako se tradicionalna metoda indentifikacije ilegalnog ribolova do sada nije pokazala uspešnom, pribeglo se inovativnom rešenju.

Metoda „Ocean Sentinel“ zasniva se na tome da su životinje opremljene minijaturnim senzorima koji se koriste se za nadgledanje ribolova. Na taj način, dok albatrosi lete u potrazi za hranom, čak i u udaljenim i manje pristupačnim područjima moguće je zabeležiti kretanje brodova. Time postaje moguće presresti ribolovce bez dozvole u realnom vremenu, što je ranije bilo gotovo neizvodljivo.

Za sada, više od trećine otkrivenih brodova nije imalo obavezni sistem za automatsku indentifikaciju.

Albatrosi su jedni od najboljih morskih, odnosno okeanskih, letača koji najveći deo života provedu jedreći iznad hladnih voda subpolarne regije na južnoj polulopti, ali se često približavaju i evropskim obalama.

Stručnjaci smatraju da će prikupljanjem informacija o obimu ilegalnog ribolova borba protiv te pojave biti znatno uspešnija, što će doprineti očuvanju okeana. Istovremeno, ukoliko se tome bude pristupalo uz pomoć ovih velikih morskih ptica, na taj način će se bolje upoznati i albatrosi, što će doprineti i njihovoj zaštiti.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti