Englezi se voze autobusima koji prečišćavaju vazduh

Foto: Go Ahead Group

Javni prevoz se preporučuje kao jedan od vidova održive mobilnosti zato što jedno vozilo može da preveze mnogo više osoba u odnosu na automobil. Negativni uticaj saobraćaja se dodatno smanjuje kroz elektrifikaciju voznog parka i korišćenje obnovljivih izvora za napajanje. Zahvaljujući inovativnom pronalasku kompanije Go Ahead, autobusi u Engleskoj od nedavno i sami doprinose poboljšanju kvaliteta vazduha filtrirajući ga.

Na krovovima ovih autobusa postavljen je sistem za prečišćavanje vazduha koji se sastoji od tri posebna ventilatora. Oni „usisavaju“ sitne PM 10 čestice i prašinu i odvode ih na filtere.

Prevoznik je vozila najpre testirao u gradu Sautempton čiji se stanovnici voze njima još od prošle godine. Istraživanje je pokazalo da tokom 100 dana jedan autobus ukloni oko 65 g zagađujućih supstanci iz atmosfere, što je otprilike jednako masi teniske loptice, i da prečisti 3,2 miliona kubnih metara vazduha.

Kompanija je najavila širenje svoje čiste tehnologije na Brajton, Mančester, Njukasl, Oksford, Plejmout i Getvik.

Odeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralnu ekonomiju DEFRA procenilo je da zagađenje vazduha u proseku skrati očekivani životni vek građana Ujedinjenog Kraljevstva za šest meseci, pa su čiste tehnologije fokusirane na rešavanje tog problema izuzetno važne.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti