2-u-1: Autobusko stajalište i livada za pčele (VIDEO)

Da li ste znali da je nezdrava životna sredina drugi uzrok oboljevanja u Holandiji, odmah iza pušenja?

Foto: Screenshot (Facebook)

Jedan od pokazatelja urušenog zdravlja životne sredine je i loš kvalitet vazduha, te je grad Utreht odlučio da ga unapredi pomoću – javnog prevoza. Ne samo da intenzivno elektrifikuje svoj vozni park i napaja ga električnom energijom iz holandskih vetrenjača, već i „ozelenjava“ krovove autobuskih stajališta.

Od stajališta za autobuse do stajališta za pčele

Ukupno 316 autobuskih stajališta u Utrehtu sada ima zelene krovove na kojima su pretežno posađeni sukulenti. Pored toga što oplemenjuju izgled grada, ona takođe „hvataju“ finu prašinu iz vazduha, skladište kišnicu i obezbeđuju hlađenje tokom toplih letnjih dana. Održavanje zelenih krovova na autobuskim stajalištima

Načinjeno je još nekoliko koraka ka održivijem čekanju javnog prevoza – stajališta su opremljena LED osvetljenjem, a klupe su napravljene od bambusa.

Pozitivni uticaj ozelenjenih autobuskih stajališta na životnu sredinu Utrehta se tu ne završava – u blagodetima biljaka ne uživaju samo ljudi, već i nešto sićušniji stanovnici grada – insekti koji oprašuju cveće.

Ljudi na stajalištima ne bi trebalo da se plaše vrednih pčela i bumbara iznad svojih glava zato što su oni tim mestima prvenstveno privučeni zbog zelenila i, povrh toga, po prirodi nisu agresivni.

https://www.facebook.com/brightvibes/videos/684711065323981/

Utreht posebnim subvencijama motiviše stanovnike da isprate talas ozelenjavanja i na krovovima svojih domova.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti