Na konferenciji Energetika 2020 raspravljalo se o Zelenom dogovoru za Hrvatsku

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

O jednoj od najvažnijih političkih inicijativa nove Evropske komisije „Zeleni dogovor“ raspravljalo se u utorak, 28. januara, na konferenciji Energetika 2020, Zeleni dogovor za Hrvatsku.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava „Green New Deal: Spasavamo klimu“ na kojoj su učestvovali ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić, predsednik uprave INA-e Sandor Fasimon, predsednik uprave PPD-a Pavao Vujnovac i partner u „PwC Hrvatska“ Dejan Ljuština.

Ministar Ćorić upozorio je da „smer borbe protiv klimatskih promena više nema alternativu“. „Iako se plan zove ‘zeleni’, reč je o jednoj horizontalnoj reformi koja će obuhvatiti sve sektore evropske ekonomije“, objasnio je ministar Ćorić dodavši da je tzv. „zelena tranzicija“ fenomenalna prilika za malu, ali fleksibilnu hrvatsku privredu.

Okupljenima se uvodno obratio predsednik Vlade RH Andrej Plenković, kako bi u ime hrvatskog presedanja na Veću Evropske unije predstavio plan koji smatra jednim od najvažnijih ciljeva nove Komisije.

Globalno zagrevanje postalo je naša realnost, a tome u prilog govori i činjenica da su klimatske promene bile jedna od vodećih tema Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Početak ambicioznog plana podudara se s hrvatskim presedanjem na Veću EU pa će naša uloga biti ključna za prve korake prema energetskoj neutralnosti, naročito u uveravanju onih članica koje su izrazile određenu zadršku“, rekao je predsednik Vlade i dodao da Vlada RH vidi ekološku tranziciju i kao priliku za ekonomski rast.

Plenković je podsetio da je Evropska komisija prošle nedelje predstavila plan finansiranja ambicioznog Evropskog zelenog plana, a čiji se trošak za narednih deset godina procenjuje i na bilion evra.

Takođe, napominje da će državama članicama na raspolaganju biti čak tri finansijska mehanizma za koja se mogu prijaviti kako bi umanjile troškove skupe energetske tranzicije: Fond za pravednu tranziciju EU, za koji evropske zemlje mogu da prijave najslabije razvijene regije kako bi im se pružila pomoć, kao i  financijske okvire programa InvestEU i Evropske investicione banke.

Krajem prošle godine, Evropska komisija Ursule fon der Lajen, predstavila je novi, ambiciozan Zeleni plan – „Green New Deal“, prema kojem će Evropa do 2050. biti „prvi klimatski neutralni kontinent na svetu“.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti