Beograd dobija novu ekološku zonu na 9.000 kvadratnih metara u blizini Arene

Foto: Grad Beograd

U neposrednoj blizini Štark arene, na skoro 9.000 kvadratnih metara prostiraće se nova ekološka zona, čija će izgradnja predstavljati deo šire akcije Grada Beograda da se u narednih pet godina posadi milion stabala u našem gradu, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na predstavljanju projekta „Mocart eko-zona” u pres-sali Štark arene.

Događaju su prisustvovali sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević, kao i direktor Štark arene Goran Grbović.

Vesić je zahvalio kompaniji „Mocart” na, kako je rekao, kontinuiranoj saradnji sa Gradom Beogradom.

„Mnoge kompanije bi trebale da se ugledaju na ‘Mocart’ po pitanju društvene odgovornosti, jer je potpuno racionalno da deo profita bude potrošen na projekte koji će poboljšati kvalitet života svih građana, naročito onih koji stanuju u blizini. Kompaniji ‘Mocart’ dugujemo zahvalnost i za brojne košarkaške terene širom Beograda i Srbije. Ti tereni nose imena naših poznatih košarkaša i na taj način je sigurno dat doprinos da se određeni broj dece okrene sportu i zdravom životu. Koliko je ovo važno najbolje pokazuje podatak da vegetacija u visini prosečnog čoveka smanjuje nivo buke pet puta. To znači da će stanovnici ovog dela grada dobiti ekološku zonu koja će značajno unaprediti kvalitet života“, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u vreme kada je Štark arena projektovana postojao je plan da oko dvorane budu sagrađena četiri solitera, od čega se na kraju odustalo, pa danas postoje zelene površine.

„Pored svega navedenog, u ovom delu Novog Beograda biće postavljena zaštitna ograda od buke, što je posao koji će obaviti JP ‘Putevi Srbije’. Ljudi koji ovde žive će u narednih 12 do 18 meseci postati svesni koliki je bio nivo buke u kojem su živeli. Kompletan posao uređenja eko-zone realizovaće JKP ‘Zelenilo – Beograd’, koje je jedno od najboljih gradskih preduzeća. S obzirom na to da će se eko-park prostirati na površini od oko 9.000 kvadrata, biće urađen i samostalni zalivni sistem, koji će se snabdevati vodom iz reni-bunara, a čija je izrada u toku. Okruženje Štark arene će po završetku ovog projekta izgledati potpuno drugačije, a „Mocart eko-zona” biće jedinstvena“, dodao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

On je istakao da je kompanija „Mocart” sa Gradom Beogradom krenula da sprovodi mere protiv zagađenja vazduha i naglasio da ukoliko druge uspešne kompanije budu sledile ovaj primer, nema sumnje da će svima koji žive u Beogradu biti bolje.

„U drugim delovima grada postoje lokacije na kojima bi ovakvi ili slični projekti mogli da se realizuju. Zahvalan sam i Goranu Grboviću koji je po dolasku na čelo Štark arene pokrenuo mnoge stvari, što je dokaz da menadžment najveće srpske dvorane razmišlja na koji način može da unapredi svoje poslovanje. Grad Beograd nastavlja sa radom na obećanom – milion stabala za pet godina, 520 autobusa na gas u narednih pet godina, dok za sedam godina u Beogradu neće postojati nijedan gradski autobus koji će raditi na dizel. Uradićemo 50 kilometara zelenih zidova, radimo i na nabavci klupa sa mahovinom, koje takođe imaju veliku važnost u urbanim sredinama i mogu da zamene veliki broj stabala“, rekao je Vesić.

Direktor Štark arene Goran Grbović je rekao da je najveća srpska dvorana okružena sa 30.000 kvadratnih metara zelenih površina koje godinama egzistiraju kao neiskorišćeni prostor.

„Zaštita životne sredine je izuzetno važna tema i došli smo na ideju da se veliki prostor u neposrednoj blizini objekta iskoristi na adekvatan način. Grad Beograd je prepoznao važnost projekta i sportsko-rekreativni sadržaji koji će se ovde nalaziti biće namenjeni svim sugrađanima“, rekao je Grbović.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti