Koliko je tačna tvrdnja EU da napreduje u održivom ribolovu?

Foto-ilustracija: Unsplash (Tuan Thanh Cao)

U Veću Evropske unije smatraju da su učinili više napretka u osiguranju održivog ribolova u svojim vodama, a kada je reč o dogovorenim kvotama izlova ribe za sledeću godinu. Ipak, zaštitnici životne sredine oštro demantuju tu tvrdnju, navodi AP.

Komesar Evropske unije za ribarstvo Virginijus Sinkevicius nakon dvodnevnih pregovora izjavio je: „Gotovo 100 odsto izlova za potrebe EU iz Atlanskog okeana i Severnog mora treba da dođe iz održivih izvora, a flota država članica EU loviće ribu na nivou koji neće ometati obnavljanje zaliha“.

Nakon što je prekomerni izlov bio prisutan u obe regije godinama, EU tvrdi da će 2020. doneti novu eru u ribarstvu.

Interes ribarske industrije ispred održivosti voda?

Foto-ilustracija: Unsplash (Charles Postiaux)

Međutim, organizacije za zaštitu životne sredine ne slažu se sa tom tvrdnjom. Kažu da su države članice EU ponovo stavile interese svoje ribarske industrije ispred održivosti i zdravlja svojih voda. Neke su kvote, na primer za bakalar, smanjene, ali bi kvota za nekoliko drugih vrsta mogla da se poveća.

„Limiti izlova sa kojima su se odgovorna lica složila, sugerišu da je napredak u zaustavljanju prekomernog ribolova zapravo stao ili je čak situacija obrnuta, što je razočaravajuće. Prekomeran izlov trebao je da bude stvar prošlosti“, izjavio je Endrju Klejton, upravnik dobrotvorne fondacije „Trusts“.

Podsetimo, Evropljani konzumiraju daleko više ribe od onog što može da se ulovi ili uzgoji u domaćim vodama. Više od polovine godišnje potražnje dolazi iz inostranstva, od čega je polovina iz zemalja u razvoju.

U proseku, svaki evropski građanin godišnje konzumira 22,7 kilograma ribe.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti