Ulaganje u energetsku obnovu javnih zgrada u Dubrovniku

Foto-ilustracija: Unsplash (Lee Jeffs)

Nakon što je u proteklom periodu Grad Dubrovnik, osiguravajući i sredstva iz EU fondova, sufinansirao energetsku obnovu javnih zgrada – vrtića i škola, u toku je i konkurs za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području grada.

Na javni poziv za sufinansiranje energetske efikasnosti postojećih višestambenih zgrada na temelju Programa energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje od 2014 do 2020. godine Dubrovnik je do danas primio 27 prijava, od čega 24 prijave imaju uredno dostavljenu dokumentaciju za sufinansiranje:

Mera 1. – Izrada projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti (85 odsto sufinansiranja);

Mere 2. – Energetska obnova (20 odsto sufinansiranja).

Ukupan iznos sufinansiranja od strane Grada Dubrovnika za energetsku obnovu zgrada iznosi 686.225 kuna (oko  10,7 miliona dinara), od čega za Meru 1. – 486.225 kuna (oko 7,7 miliona dinara) i za Meru 2. – 200.000 kuna (oko 3 miliona dinara).

Javni poziv za sufinansiranje otvoren je do 31.12.2019. godine i očekuje se još prijava do kraja poziva.

Ministarstvo građevinarstva i prostornog uređenja najavljuje da će početkom prvog kvartala 2020. godine biti objavljen Poziv na dostavu projektnih predloga “Energetska obnova višestambenih zgrada“ kojim će se podupirati sprovođenje mera energetske obnove i korišćenja obnovljivih izvora energije bespovratnim sredstvima Evropskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014-2020“.

Na navedeni poziv moći će da se prijave zgrade koje su se javile na konkurs i koje imaju spremnu projektnu dokumentaciju.

Izvor: Grad Dubrovnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti