Za energetsku efikasnost u javnim zgradama u CG skoro 50 miliona evra

Foto: Ministarstvo ekonomije CG/S. Matić

Ministar finansija Darko Radunović sa predstavnicima Nemačke razvojne banke KfW potpisao je Ugovor o kreditu za Program energetske efikasnosti u javnim zgradama – faza III, u vrednosti od 45 miliona evra, dok je ministarka ekonomije Dragica Sekulić potpisala Ugovor o grantu za isti program u visini od 4,8 miliona evra 13. decembra.

Ugovore su u ime Nemačke razvojna banke KfW potpisali Pablo Obrador, direktor KfW-a za energetski sektor za Jugoistočnu Evropu i Tursku, i Željko Uljarević, šef kancelarije KfW u Podgorici.

Potpisivanju Ugovora je prisustvovao zamenik ambasadora SR Nemačke u Crnoj Gori Kristof Brojnig.

„Danas smo imali zadovoljstvo da sa ministrom finansija i nemačkom razvojnom bankom potpišemo Ugovor o kreditu i Ugovor o grantu vezan za treću fazu Projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori. Radi se o 45 miliona evra kredita po veoma povoljnim uslovima: 15 godina roka,, od čega 5 godina grejs perioda, uz fiksnu kamatnu stopu od 1,06 odsto. Posebno smo zahvalni na donaciji od skoro 5 miliona evra koju je KfW obezbedio kroz instrument WBIF (Western Balkan Investment Framework) tj. Evropske unije“, saopštila je nakon potpisivanja ministarka ekonomije Sekulić.

Istakla je da je ovo treća faza i da je kroz prve dve u prethodnih desetak godina uspešno rekonstruisano 33 objekta u oblasti prosvete i socijalne zaštite.

„Činjenica je da smo u tim objektima ostvarili uštede i do 60 odsto potrošnje i u velikoj meri smo povećali nivo komfora za rad i boravak.

„Zahvaljujem se Ministrima na današnjem potpisivanju ugovora. Ovo je za nas i za vas velika prilika jer mi za ceo region imamo veliki portfolio u oblasti energetske efikasnosti. Međutim, prva je bila Crna Gora. U Crnoj Gori smo stekli prva velika iskustva, dosta toga zajedno naučili, i vi i mi, tako da se radujemo daljim izazovima i daljoj realizaciji ovog programa. Što se KfW-a tiče, mi ćemo i dalje ostati vaš verni partner i zahvaljujem se i želim vam mnogo uspeha“, saopštio je direktor KfW za energetski sektor za Jugoistočnu Evropu i Tursku, Pablo Obrador.

Izvor: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti