Zabranjena prodaja afričkih slonova zoološkim vrtovima širom sveta

Foto-ilustracija: Unsplash (Paweldotio)

Slon predstavlja jedan od simbola životinjskog sveta u Africi. Ipak, afrički slon je izuzetno osetljiva vrsta. Ove grandiozne životinje veoma često su lovljene i ubijane zbog kljova, a koriste se i kao turistička atrakcija, pri čemu žive u veoma lošim uslovima.

Veliki problem predstavlja odvajanje beba slonova od majke, pogotovo kad se uzme u obzir to da su oni osećajne životinje. Ne prija im izolacija jer su izrazito društvene životinje sa snažnim osećajem vezanosti za porodicu.

I pored svega toga, veoma je čest slučaj ranog odvajanja mladunčadi od majki i izmeštanja iz divljine u zoološke vrtove širom sveta.

Sada se tome staje na put.

Na ovogodišnjem sastanku u Ženevi 27. avgusta doneta je gotovo potpuna zabrana prodaje beba slonova iz Afrike zoološkim vrtovima. Sastanku su prisustvovali predstavnici država potpisnica Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune (CITES) i Evropska unija.

Glasova za bilo je 87, a protiv 29.

Predlog nisu podržali predstavnici Zimbabvea, afričke države koja je glavni izvoznik slonova, i Sjedinjene Američke Države. Predstavnica američke delegacije Barbara Vejnmen izjavila je da ne vidi zašto bi geografska teritorija predstavljala odlučujući faktor, ako bi se slonovima pružila adekvatna nega na mestu na koje bi bili prebačeni.

Zimbabve i Bocvana, kao zemlje sa zdravijom populacijom slonova u odnosu na druge afričke države, ispunjavale su određene uslove za dozvolu izvoza. Upravo zbog toga je 2012. godine čak 100 beba slonova zarobljeno i prodato u zoo-vrtove širom Kine.

Od kraja avgusta će uzimanje slonova iz divljine biti moguće samo pod posebnim okolnostima, što će svakako morati da odobri komitet potpisnica CITES konvencije.

Evropsko udruženje zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA) kaže da pozdravlja ishod glasanja, koji će sprečiti izvoz ulovljenih divljih ulovljenih slonova na neprikladne destinacije. Ipak, brine ih kako će ovaj regulatorni okvir tretirati slonove koji su ostali u kategoriji manje stroge zaštite od međunarodne trgovine, kao u Bocvani ili Zimbabveu, iako suštinski predstavljaju ekvivalent slonovima kojima je najviši nivo zaštite dodeljen.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sergi Ferrete)

Evropska unija napomenula je neophodnost kompromisa i objasnila da ova odluka ne znači da više nijedan slon neće biti prebačen u neki zoološki vrt iz divljine, ali istovremeno i da će uslovi biti dovoljno pooštreni da se više masovna premeštanja neće dešavati.

Direktorka organizacija Međunarodno humano društvo Odri Delsink podržava ovu odluku i napominje koliko je iskustvo odvajanja mladih slonova od porodice traumatično.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti