Nestle crpi izvorište vode na Floridi

Foto-ilustracija: Unsplash (Jenny Bess)

Nestle, jedna od vodećih svetskih kompanija za proizvodnju hrane i pića, planira da koristi 1,1 miliona galona vode iz prirodnog izvora, što je čak četiri puta više nego ranije. Kao novo crpno mesto za pumpanje izabran je izvor vode Džini Springs na Floridi, uprkos mogućnosti da neće moći da izdrži toliko veliki odliv vode.

Kako bi kompanija realizovala svoju zamisao i snabdela Nestle Waters North America za proizvodnju, bila joj je potrebna obnova dozvole Okruga za upravljanje vodama reke Suvani u vlasništvu lokalne kompanije Seven Springs.

Plan je bio da se ispumpa četiri puta više vode dnevno od ranijeg proseka. Tvrde da to neće prouzrokovati sniženje nivoa vode jer imaju plan za dugoročno očuvanje izvora i ističu da je izvorska voda brzo obnovljiv resurs ako se njime pravilno upravlja, a da je Nestle Waters North America posvećen najvišem nivou organizovanog upravljanja izvorskom vodom na svim izvorima pod sopstvenom upravom.

Foto-ilustracija: Unsplash (Maverick Ocean)

Protivnici ovog postupka pokrenuli su kampanja protiv pumpanja vode sa izvora Džini Springs. Na internet su postavljeni forum i peticija za licencu koja bi bila potrebna kompaniji Nestle. Uz to, poslata su pisma okružnoj upravi za vode u kojima se napominje da je ovaj plan kompanije štetan za životnu okolinu i da se zbog toga ne sme dozvoliti da uspe.

Neprofitna organizacija Santa Fe vodi kampanju za zaustavljanje ovog projekta i njena upravnica Merili Malvic Džipson je za „Guardian“ izjavila da je nemoguće povući milion galona vode i da to ne ostavi nikakav trag, jer ako uzmemo bilo koju količinu vode iz čaše, uvek imamo manje.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti