Otkud šuma na austrijskom fudbalskom terenu?

Foto: For Forest

Nekada distopijska vizija sveta izmaštana od strane umetnika Maksa Pejntnera nedavno je pretočena u stvarnost.

Pejtnerov crtež pod nazivom „Beskrajna privlačnost prirode“ je inspirisao njegovog kolegu Klausa Litmana da igrače na jednom austrijskom fudbalskom stadionu zaodene u zelene dresove od lišća.

Ko su protivnici mešovitog šumskog tima iz centralne Evrope? Oni koji pogoršavaju klimatske promene i seku drveće.

Ukoliko ne iskorenimo njihovo neodgovorno ponašanje, iskorenićemo zelenilo i prirodu ćemo moći da gledamo isključivo u ograđenom prostoru – kao što je već slučaj sa životinjama u zoološkim vrtovima – baš onako kako je olovkom i skicirao Pejntner.

Na terenu kluba Verterze u Klagenfurtu posađeno je tri stotine stabala koja će tamo dočekati jesen i iz trenutnih dresova se presvući u one nešto toplijih nijansi. Pojedino drveće je teško i do 6 tona.

Foto: For Forest

Litmanova privremena javna umetnička instalacija je najveća u istoriji Austrije.

Verterze, koji je u prošlosti ugošćavao i do 30 hiljada vatrenih ljubitelja fudbala, stavio je svoje kapacitete na raspolaganje performansa zarad zaštite planete. Posetioci će imati priliku da sa tribina iskuse pogled na jedinstvenu panoramu satkanu od drveća okupanog svetlošću sunca danju i svetlošću meseca i reflektora noću. Ulaz je moguć svakog dana od 10 ujutru do 10 uveče – i to potpuno besplatno.

Izložba „Za šumu – Beskrajna privlačnost prirode“ traje od 8. septembra do 27. oktobra. Stabla će i po njenom okončanju prebivati u Klagenfurtu – biće presađena u blizini stadiona.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti