Izgradnja elektrana na Drini šansa za region

Foto-ilustracija: Pixabay

Radovi na izgradnji hidroelektrana na gornjem toku Drine uspešno će biti završeni, što Elektroprivredama Srbije i Republike Srpske pruža mogućnost da zajednički rade na novim projektima i investicijama.

O napretku projekta hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, potencijalnim zajedničkim projektima, razmeni električne energije, mogućnostima usklađivanja planova remonta elektrana i jačanju saradnje razgovarali su Milorad Grčić v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ i Luka Petrović, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“.

“Jedan od vidova saradnje sa ERS je projekat koji smo zajedno pokrenuli na izgradnji HES „Gornja Drina“ sa hidroelektranama „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“ vredan 520 miliona evra, koji će proizvoditi oko 700 miliona kilovat-časova godišnje. Koliko je ovakav projekat važan vidi se posebno u vreme evropske i svetske energetske krize. Srbija širi energetske granice i svi ljudi koji žive sa leve strane Drine dobijaju sigurnost”, istakao je Grčić, navodi se u saopštenju.

Kako je istakao očekuje da će gradnja elektrana na Drini naići na razumevanje u Sarajevu i da će se nakon toga ubrzati realizacije projekta. Grčić je podsetio da je razgovarao i sa čelnicima „Elektroprivrede Crne Gore“ i dodao da je projekat HE „Komarnica“ sa EPCG „na korak“ od početka realizacije.

Luka Petrović rekao je da zajedničko preduzeće EPS i ERS već izvodi pripremne radove i priprema gradilište HE „Buk Bijela“, prve od tri hidroelektrane u sistemu Gornja Drina.

“Važan projekat i za EPS i ERS je i hidroenergetski sistem Srednja Drina, u kojem bi se između Višegrada i Bajine Bašte gradile tri hidroelektrane, vredne 870 miliona evra, snage 320 megavata, sa proizvodnjom 1.200 MWh godišnje. Razgovarali samo i sa predstavnicima „Elektroprivrede BiH“ i želimo da svi zainteresovani energetski subjekti budu uključeni u ovaj projekat”, istakao je Petrović.

On je dodao da je i EPS izrazio interes da na neki način učestvuje u projektu HE „Boka“ na lokalitetu Sutorina, koju razvijaju ERS i EPCG. Prema planovima ova hidroelektrana bi imala snagu 250 megavata i godišnju proizvodnju od oko 1.330 MWh. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti