Zelena revolucija i crno zlato Latinske Amerike

Foto-ilustracija: Unsplash (l-odyssee-belle)

Latinska Amerika i Karibi predstavljaju region sa izuzetnim bogatstvom prirodnih resursa, što ih čini ključnim igračem u razvoju obnovljivih izvora energije. Brazil je na čelu proizvodnje bioenergije iz šećerne trske i ima potencijal za proširenje solarne i vetroenergetske proizvodnje. Argentina i Čile su bogati litijumom, esencijalnim za baterije električnih vozila i skladištenje energije, dok Čile ističe svoje ogromne rezerve bakra, vitalne za električne kablove.

Iako su Meksiko i Venecuela tradicionalno usredsređeni na proizvodnju nafte, oni takođe poseduju potencijal za razvoj solarne i vetroenergije. Kolumbija i Peru imaju značajne rezerve hidro energije, dok su Karibi idealni za solarne projekte zbog svoje klime. Kostarika je već lider u održivoj energiji, sa gotovo stoprocentnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. Ekvador i Bolivija takođe poseduju potencijal za biomasu i geotermalnu energiju.  Upotreba bioenergije je široko rasprostranjena širom regiona i glavni je izvoznik biogoriva.

Specijalni izveštaj Međunarodne energetske agencije (IEA) naglašava kako Latinska Amerika i Karibi mogu igrati značajnu ulogu u globalnoj energetskoj ekonomiji, sa svojim izvanrednim prirodnim resursima i posvećenošću obnovljivim izvorima energije. Region već ima jedan od najčistijih sektora električne energije u svetu, sa proizvodnjom 60 odsto  električne energije iz obnovljivih izvora, dvostruko više od globalnog proseka.

Pročitajte još:

Iako region prednjači u čistoj energiji, on takođe raspolaže sa oko 15 odsto globalnih resursa nafte i prirodnog gasa, a njegov značaj u proizvodnji minerala ključnih za tehnologije čiste energije je nemerljiv, uključujući oko polovinu globalnih rezervi litijuma i više od trećine bakra i srebra.

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako su mnoge zemlje regiona preuzele obaveze za postizanje neto-nultih emisija i predstavile ambicioznije ciljeve u skladu sa Pariskim sporazumom, IEA upozorava da će, prema trenutnim političkim postavkama, region i dalje koristiti fosilna goriva za većinu svojih energetskih potreba. Ipak, ukoliko se ispune najavljena obećanja, obnovljivi izvori energije bi mogli zadovoljiti celokupnu novu potražnju za energijom regiona tokom ove decenije.

Investicije u regionu takođe moraju značajno da porastu, navodi se u izveštaju – da bi se ispunila obećanja, finansiranje projekata čiste energije treba da se udvostruči do 2030. na 150 milijardi dolara i da se poveća pet puta do 2050.

Ako bi se najavljena obećanja zemalja ostvarila, Latinska Amerika i Karibi mogli bi pokriti svu potražnju električne energije iz OIE, što bi omogućilo da izvoz nafte poraste za skoro dva miliona barela dnevno do 2030. godine, diverzifikujući globalnu ponudu i povećavajući prihode. Tako bi mogli pomoći u dekarbonizaciji teške industrije i transporta tereta. Proizvodnja biogoriva bi porasla, a dugoročni prihodi od retkih minerala bi se udvostručili na skoro 200 milijardi dolara, nadmašujući one od fosilnih goriva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti