Srbija u fokusu kineskih investitora za proizvodnju vodonika?

Foto-ilustracija: Unsplash (Nuno Marques)

U fokusu razgovora između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i predstavnika kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables“ bilo je ulaganje u proizvodnju i skladištenje obnovljivih izvora energije, sa akcentom na zeleni vodonik kao energent budućnosti. Investicija bi mogla da pozicionira Srbiju kao jednog od važnih aktera u proizvodnji vodonika u Evropi i da joj otvori put ka statusu izvoznika.

Razmatra se potencijal izgradnje hibridnog postrojenja u blizini Bora, koje bi integrisalo solarne panele i vetroturbine za proizvodnju zelenog vodonika, uz očekivanja da se sa projektom od oko dve milijarde evra smanje operativni troškovi kompanije „Zijin Mining Group“. Cilj je da se postigne proizvodnja od 1.500 do 2.000 megavata energije, s obzirom na potencijal vetroenergije u okolini Bora.

Pročitajte još:

Predviđeno je da „Zijin“ preuzme celokupnu proizvodnju električne energije, dok će se viškovi energije koristiti za proizvodnju vodonika. Osim toga, planira se investicija od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetrotornjeva.

Foto-ilustracija: Unsplash (Made From the Sky)

„Pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija bi se koristila za proizvodnju vodonika koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje. Takođe, planirana su ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetro-tornjeva“, rekla je resorna ministarka.

U svetlu energetske tranzicije, potrebno je angažovanje kompanija koje su lideri u primeni savremenih tehnologija, kako bi se do 2030. godine dostiglo 45 odsto udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji. Takođe, EU članice najavljuju velika ulaganja u vodonik, nagoveštavajući povećanu potražnju za ovim energentom, što Srbiji otvara vrata da postane značajan izvoznik vodonika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti