Vodonik – snaga koja pokreće nemačku energetsku transformaciju

Foto-Ilustracija (akitada31)

Zeleni vodonik je potencijalni veliki akter u revoluciji u energetskom sektoru širom sveta, a Nemačka je na čelu ove tranzicije. Zahvaljujući svojim mnogim prednostima, poput sposobnosti da hemijske procese učini klimatski neutralnim, čistog sagorevanja, kao i lakog skladištenja i transporta, zeleni vodonik postaje ključna komponenta zaštite klime i energetske bezbednosti.

Prepoznavajući ove prednosti, Savezna vlada Nemačke nedavno je predstavila svoju ambicioznu Nacionalnu strategiju za vodonikU okviru ove strategije, ključni prioritet jeste razvoj infrastrukture. U planu je izgradnja mreže cevovoda za vodonik duge preko 1.800 kilometara do 2027/28. godine. Međutim, ambicije se ne zaustavljaju tu – dodatnih 4.500 kilometara cevovoda će biti izgrađeno širom Evrope, čime će se Nemačka pozicionirati kao važan čvor vodonične energije na kontinentu, navodi se u saopštenju Savezne vlade.

Pročitajte još:

Osim infrastrukture, vlasti su usmerene na identifikaciju najvažnijih tačaka za distribuciju subvencija za nove elektrane na vodonik, posebno u sektoru električne energije i industrije. 

Foto-ilustracija: Unsplash (Francisco Fernandes)

Vodonikova energija ne samo da će pružiti čistiju alternativu u proizvodnji čelika, zamenjujući ugalj, već će omogućiti nekim hemijskim procesima da postanu klimatski prihvatljivi kroz upotrebu zelenog vodonika.

U cilju postizanja klimatske neutralnosti do 2045. godine, Nemačka vidi vodonik kao ključnu komponentu u teškim komercijalnim vozilima, kao i u vazdušnom i pomorskom saobraćaju.

Baš je jedna nemačka kompanija – proizvođač postrojenja za elektrolizu – Thissenkrupp Nucera, ostvarila velike poslove sa Saudijskom Arabijom. Kompanija je saopštila da je u drugom kvartalu udvostručilka promet, pre svega zbog prodaje pogona za elektrolizu i proizvodnju vodonika SA. U drugom tromesečju napravila je prodaju od 187,5 miliona evra, naspram 98,7 miliona prošle godine, navodi dpa. Svoj pogon za proizvodnju uređaja za elektrolizu u julu izveo na berzu, očekujući snažan rast zbog potencijala prodaje vodonika, a zemlje sa mnongo sunčanih dana, poput Saudijske Arabije, mogu da proizvode takozvani zeleni vodonik, dobijen strujom iz obnovljivih izvora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti