Nacionalna strategija SAD-a za čist vodonik

Foto: pixabay

Ministarstvo energetike SAD u saradnji sa Bajden-Harisovom administracijom predstavilo je svoju prvu Nacionalnu strategiju i plan za čist vodonik. Ovaj sveobuhvatni plan je dizajniran da ubrza proizvodnju, preradu, isporuku, skladištenje i upotrebu čistog vodonika, održivog i fleksibilnog nosioca energije. Strategija označava ključnu prekretnicu u agendi predsednika Bajdena, koja nosi naziv “Ulaganje u Ameriku”, koja ima za cilj uspostavljanje snažne ekonomije čiste energije i postizanje dugoročnih ciljeva dekarbonizacije.

Vodonik je najzastupljeniji element u univerzumu, ali se obično nalazi u kombinaciji sa drugim elementima na Zemlji, kao što je voda (H2O) ili ugljovodonici (kao što je metan, CH4). Vodonik dobijamo tako što ga izvlačimo iz ovih jedinjenja.

Pročitajte još:

Skladištenje vodonika podrazumeva bezbedno čuvanje vodonika u stanju koje se može koristiti kao izvor goriva. S obzirom na potencijal vodonika kao goriva sa nultom emisijom, neophodno je imati efikasna rešenja za skladištenje vodonika kako bi se olakšala njegova upotreba u različitim primenama.

Nekoliko zemalja širom sveta prepoznalo je ovaj potencijal vodonika kao ključan za održivu budućnost, i stogai ulaže velika sredstva u istraživanje, razvoj i primenu tehnologija vodonika, uključujući njegovo skladištenje – Nemačka, Japan, Kina, Australija, Južna Koreja i SAD.

Foto-ilustracija: Unsplash (Louis Reed)

Prema procenama Ministarstva energetike SAD, rast ekonomije zasnovane na energiji dobijenoj iz vodonika, mogao bi da stvori 100.000 novih radnih mesta do 2030. Ovaj napredak je u skladu sa politikom predsednika Bajdena da podstakne američku konkurentnost, stvori dobro plaćena radna mesta i podstakne lokalni ekonomski razvoj.

Strategija postavlja ambiciozne ciljeve za domaću proizvodnju čistog vodonika — 10 miliona tona godišnje do 2030. godine, 20 miliona tona do 2040. i 50 miliona tona do 2050. godine. Ove inicijative su podržane značajnim ulaganjem od 9,5 milijardi dolara za čist vodonik.

Predviđa se da će ogromne investicije koje su olakšane federalnim zakonom o infrastrukturi iz 2021. ubrzati napredak ka ovoj inicijativi, koja ima za cilj da smanji troškove čistog vodonika za 80 odsto na 1 dolar/kg u roku od jedne decenije. Značajne investicije plana uključuju milijardu dolara za program elektrolize – kao jednog od načina za dobijanje čistog vodonika, 500 miliona dolara za proizvodnju i reciklažu čistog vodonika, 8 milijardi dolara za regionalni čist vodonik i standard proizvodnje istog.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti