Da li je vodonik novi nosilac obnovljive energije?

Foto-Ilustracija (akitada31)

Premijer Južne Koreje Han Duk So (Han Duck-soo) najavio je najnoviji sveobuhvatni plan zemlje za proširenje upotrebe vodonika, kako bi smanjili emisiju ugljen-dioksida i oslanjanje nacije na fosilna goriva.

Potez južnokorejskog premijera jedan je od onih koji bi trebalo da slede sve njegove kolege, te da rade na smanjenju zagađenja, odnosno što manjem korišćenju fosilnih goriva. Upotreba vodonika je jedno od rešenja.

Ova najava je usledila nakon što su kritičari primetili da je upotreba onoga što se smatra jednim od najčistijih izvora energije u zemlji – vodonika, ograničena na automobile i gorivne ćelije za proizvodnju električne energije, piše Korea Times. Na sastanku visokih predstavnika vlasti Južne Koreje, premijer je rekao da se na vodonik gleda kao na održivu alternativu fosilnim gorivima.

„Proces proizvodnje vodonika uključuje korišćenje vode, pa je ključno da industrija vodonika jasno stavi do znanja da ne utiče negativno na njenu bezbednost ili na druge industrije koje koriste ‘tešku’ vodu“, rekao je Han Duk So.

Potreba za alternativama čiste energije kako bi se smanjio uticaj klimatskih promena podstiče nas da posmatramo vodonik kao potencijalno novog nosioca energije.

Vlade i energetske kompanije vide vodonik kao održivu alternativu tradicionalnim industrijama zasnovanim na fosilnim gorivima. Izrazi kao što su „ekonomija vodonika“ ili „društvo vodonika“ podstiču da verujemo da možemo u potpunosti da se udaljimo od fosilnih goriva i da se oslonimo isključivo na vodonik, piše ekološki portal Weforum.

U analizi upozoravaju da isključivo oslanjanje na vodonik može, u određenim slučajevima, da preoptereti vodne resurse na zemlji. Kalkulacijom trenutne potrebe za energijom u različitim stanjima, te potrebnom količinom vodonika, može doći do nestašice vode.

„Bum vodonika“ počeo je u Sjedinjenim Američkim Državama kada je donet Zakon o energetskoj politici 2005. godine, i dalje se širio na celi svet. Ipak, svetska ekonomska kriza iz 2008. godine usporila je proboj vodonika, jer su značajna sredstva preusmerena na hitnije probleme.

Japan i Južna Koreja su 2017. godine odlučili da zvanično podrže ekonomiju vodonika i učine je važnim delom svojih strategija energetske bezbednosti. U međuvremenu, Australija je počela da vidi obnovljivi vodonik i druga obnovljiva goriva kao potencijalni novi masovni izvoz. Kineska vlada vidi vodonik kao održivu strategiju za rešavanje zagađenja fosilnim gorivima u transportu.

Pariski sporazum i najave koje su 2021. godine objavile brojne zemlje o postepenom ukidanju upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem u narednim decenijama dodatno su išle u korist ekonomiji vodonika. Kalifornija i Nemačka već imaju određeni broj vodoničnih benzinskih stanica. Vodonične gorivne ćelije takođe mogu da skladište višak energije proizvedene iz obnovljivih izvora, kao što su solarna energija, energija vetra ili hidro energija. Vodonik nalazi primenu i u brojnim drugim industrijama. Nafta i gas i prehrambena industrija se oslanjaju na vodonik za sirovu naftu i preradu hrane, piše Weforum.

Male države, koje nemaju dovoljno zemlje za korišćenje vetra i sunca, mogu se u potpunosti oslanjati na uvoz vodonika. To uključuje Singapur, Katar, Luksemburg, Bahrein i Maltu. U tom slučaju, ove države se ne bi oslanjale na sopstvenu vodu za proizvodnju vodonika, već na vodu iz zemalja izvoznica.

Kina ima srednjoročni i dugoročni plan za vodonik

Foto-ilustracija: Pixabay (JLB1988)

Više od 30 stanica za punjenje vodonikom, skoro 1.000 vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama koje obezbeđuju najveći deo transporta i olimpijska baklja na vodonik bili su deo ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, kao podstrek za razvoj ovog sektora u Kini.

U martu, ubrzo nakon završetka Igara, centralna vlada je objavila svoj prvi srednjoročni do dugoročni plan za sektor vodonika, za period do 2035. godine. Cilj je da se od 2025. godine značajno pokrene ekonomija vodonika, piše Chinadialog.

Politika sa vrha podstakla je preko 30 pokrajinskih administracija da naprave sopstvene planove i strategije za energiju vodonika. Šandong, Šansi i centralna Mongolija su saopštile da će koristiti lokalni vodonik. On je jeftin i može pomoći da se podstakne razvoj lokalne ekonomije vodonika.

Izvor: Biznis.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti