Vujović: Ulaganje u ekologiju ostaje prioritet

Foto: Vlada Republike Srbije

Ulaganje u zaštitu životne sredine ostaje jedan od prioriteta i u narednom periodu, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, i dodala da će fokus biti na izgradnji nedostajuće zelene infrastrukture u Srbiji i smanjenju aerozagađenja.

Ministarka je navela da se u više lokalnih samouprava u Srbiji gradi kanalizaciona mreža, koja je preduslov za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Ona je dodala da je reč o kapitalnim investicijama, koje će doprineti podizanju standarda zaštite životne sredine i boljem kvalitetu života.

Kao najznačajnije projekte resornog ministarstva, ministarka je istakla izgradnju sedam regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom koji će rešiti pitanje odlaganja i tretmana otpada za 50 lokalnih samouprava.

Prvi radovi na ovim projektima u planu su već početkom sledeće godine.

Govoreći o kvalitetu vazduha, ministarka je izjavila da zagađenje postoji više od 50 godina i dodala da je u prethodne dve godine najviše urađeno za čistiji vazduh u Srbiji.

,,Zamenili smo veliki broj kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, koje sada koriste ekološki prihvatljivije energente, a građanima u više lokalnih samouprava omogućili da uz subvencije zamene kotlove u svojim domaćinstvima’’, rekla je ona.

Ministarka je naglasila da daju i subvencije za kupovinu eko vozila, a iz godine u godinu širom Srbije realizuju i projekte pošumljavanja.

Pored toga, kako je naglasila, dajemo i subvencije za kupovinu eko vozila, a iz godine u godinu širom Srbije realizujemo i projekte pošumljavanja.

,,Država ulaže i velika sredstva u sisteme za odsumporavanje u termoelektranama, a efekat toga biće vidljiv u narednim godinama’’ rekla je ministarka Vujović.

Ministarka je navela da razume deo građana koji očekuju da se problem aerozagađenja što pre reši, ali da je neodgovorno to što pojedinci tvrde da ništa po tom pitanju nije urađeno.

,,Rezultati postoje i ulagaćemo još više. Zaštita životne sredine ne bi trebalo da bude teren za podele u društvu, već polje zajedničkog delovanja u kojem svi težimo istom cilju, a to je čista i zdrava Srbija očuvana za generacije koje dolaze’’, navela je ministarka.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ona se osvrnula i na veliku akciju pošumljavanja „Srbija sadi“, koja se trenutno sprovodi u 30 gradova i opština, i iskazala zahvalnost građanima koji su se u velikom broju priključili i na taj način pružili doprinos ovoj akciji. Sadi se u Somboru, Kladovu, Leskovcu, Zrenjaninu, Plandištu, Raškoj, Paliluli, Lazarevcu…

,,Pošumljavanje jeste jedan od načina da zajedno unapredimo životnu sredinu i kvalitet vazduha, a samo tokom ove akcije biće posađeno više od 50 hiljada sadnica širom Srbije. Sa ovakvim aktivnostima nastavićemo i u budućnosti’’, poručila je ministarka Vujović.

Preduzeće ,,Vode Vojvodine’’ obezbedilo je više od 26 hiljada sadnica za pošumljavanje naselja Meleni kod Zrenjanina.

Državni sekretar Aleksandar Dujanović prisustvovao je sa rukovodstvom Gradske opštine Palilula sadnji na Adi Huji u Beogradu, a pomoćnik ministarke Dejan Furjanović u Lazarevcu.

,,Ministarstvo je ove godine obezbedilo 100 miliona dinara za sufinansiranje projekata pošumljavanja širom Srbije. Prošle godine smo zajedno sa lokalnim samoupravama posadili preko 150.000 stabala, a u istom pravcu nastavljamo i ove godine’’, istakao je Dujanović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti