“OIE SRBIJA 2022” – Zaštita životne sredine i integracije OIE

Foto: OIE Srbija

Druga konferencija posvećena zelenoj energiji, trenutnoj energetskoj krizi, izazovima i finansiranju “OIE Srbija 2022”, održana je 15. septembra u hotelu Metropol u Beogradu u organizaciji Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i organizacije WindEurope.

O veoma važnom aspektu zaštite životne sredine prilikom planiranja i izgradnje OIE postrojenja, razgovarali su stručnjaci iz naše zemlje i inostranstva. Svi su bili saglasni u tome da je biodiverzitet veoma važna tema kada je reč o izgradnji OIE elektrana. Nikola Stojnić, iz Zavoda za zaštitu prirode, istakao je da se na teritoriji Vojvodine više traže dozvole za izgradnju vetroparkova nego solarnih elektrana. On je naglasio da se obavezno radi studija uticaja na slepe miševe i ptice koja traje 12 meseci.

Učesnici panela savetovali su i to da vetroparkove, osim u Vojvodini, treba graditi i na drugim lokacijama, poput nekvalitetnog zemljišta, starih rudnika i slično. Takođe su istakli da treba izbegavati gradnju blizu zaštićenih područja, uvek ih treba pomeriti koliko god je to moguće.

Učesnici panela,Toni Iles, iz kompanije Pepper Advisori Limited, Nilaj Ajgunej Berke, iz IFC-a, Ljuboslav Lenhart, predstavnik kompanije New Energy Solutions, gotovo jednoglasno su istakli da lokalnu zajednicu na pravi način treba obavestiti o izgradnji ovakvih projekata, a da je otvorena diskusija uvek najbolji način.

Integracija OIE u tržište električne energije

Panel kojim je moderirao Marijan Rančić, iz kompanije New Energy Solutions, izazvao je najviše pažnje na ovoj konferenciji.

Foto: OIE Srbija

Učesnici panela bili su Miloš Mladenović, iz SEEPEX-a, Marko Janković, predstavnik EMS-a, Ante Tojčić, iz Fractala, i Aleksandar Stefanović, iz Green Balancing Group. Oni su zajednički izrazili stav da niko nije mogao da predvidi trenutnu energetsku situaciju, kao ni cenu električne energije, koja je na svim tržištima veoma visoka. To posebno zabrinjava jer može da ugrozi rad elektroenergetskog sektora i rad samog tržišta.

“Mislim da na nivou EU neće doći do ograničenja cena električne energije, a ako do toga dođe, ne znam kako će to biti sprovedeno. Tada rušimo tržište jer više ne može da funkcioniše po svojim principima”, kaže Janković.

Učesnici su se osvrnuli i na mogućnost ograničavanja potrošnje u Evropi. Donesene su mere za štednju, ali nije jasno kako će one funkcionisati i kako će se to kontrolisati. 

Među učesnicima panela preovladavao je stav da uprkos tome što se nalazimo na neistraženom terenu u ovom trenutku, postoji prilika za napredak u energetskom sektoru većom primenom OIE. Glavni cilj je da Srbija bude energetski snažna zemlja, a tome bi trebalo da doprinese i uspostavljanje regionalne berze za istočnu i jugoistočnu Evropu koje se očekuje u ovoj godini.

Mladenović je spomenuo i srpski fjučers i da se trenutno ulažu veliki napori da sve teme koje su vezane za fjučers u napoj zemlji, da se sa Ministarstvom finansija sve raščisti i da se omogući njegovo funkcionisanje.

Kao i prošle godine, i za ovogodišnju konferenciju “OIE SRBIJA 2022” je vladalo veliko interesovanje kako domaće, tako i regionalne i evropske stručne javnosti.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti