S kao struja, stabilnost, sunce

Foto: Ljubaznošću Ivana Kićanovića

Malo ko bi pomislio da ćemo se u 21. veku suočiti sa energetskom krizom čiji se kraj još uvek ne nazire, a koja je zadala muke čak i najrazvijenijim ekonomijama sveta. Jasno je da vremena za čekanje nema, industrije, domaćinstva i javna energetska preduzeća moraju što pre da se okrenu obnovljivim izvorima energije i osiguraju energetsku nezavisnost i stabilnost, a ujedno i opstanak u kriznim vremenima poput ovog. 

Svaki kilovat zelene energije, bilo da je reč o nekoliko solarnih panela na krovu kuće ili velikim solarnim farmama, vodi nas bliže cilju da do 2040. godine, udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije bude 40 odsto. 

Domaća kompanija MT-KOMEX, koja uskoro slavi trideseti rođendan, uveliko daje svoj doprinos postizanju ciljeva energetske tranzicije pomažući građanima i kompanijama da zakorače u svet solarne energije, počnu sami da proizvode električnu energiju i značajno umanje račune za struju. 

Kompanija MT-KOMEX broji mnoge zadovoljne klijente na čijim se krovovima i imanjima nalaze solarni paneli renomiranih svetskih proizvođača. Spisak lokacija se svakodnevno proširuje, a mi ćemo pokušati da predstavimo kako ceo proces izgleda u praksi.

Izgradnja u dve faze za preko jednog megavata solarne energije

Uzećemo kao primer poslednju solarnu elektranu koju je kompletirao MT-KOMEX, a koja je građena u dve faze, prva kapaciteta 490 kW, a druga 600 kW. Izgradnji prve faze prethodila je pažljiva procena radijacije na horizontalnoj ravni koja je osigurala optimalne uslove za izgradnju elektrane, kao i temeljna analiza krova.

Novih 490 kW solarnog kapaciteta investitoru će omogućiti 596.700 kWh zelene električne energije godišnje. Povraćaj uloženih 330.000 evra očekuje se za šest i po godina, a održavanje solarne elektrane ovu kompaniju će koštati samo 500 evra na godišnjem nivou. I to nije sve, korist od pomenute investicije neće imati samo klijent kompanije MT-KOMEX, već i čitavo društvo, budući da će uštede CO2 iznositi 477.360 kg godišnje. 

Inženjer u kompaniji MT-KOMEX, Ivan Kićanović nam je objasnio da svako gradilište donosi nove izazove kojima je potrebno posvetiti pažnju, ali da uigran tim sve prepreke rešava u najkraćem mogućem roku i sa najboljim rezultatima. 

„U ovom konkretnom slučaju, dobro uređene krovne površine bile su olakšavajuća okolnost za montažu samih fotonaponskih panela, dok je nešto duži DC i AC razvod izveden bez većih problema. Elektrana je izgrađena i puštena u rad pre predviđenog roka, tako da sa sigurnošću možemo da kažemo da smo ispunili očekivanja klijenta”, kaže Kićanović. 

Druga faza jačeg kapaciteta izgrađena je u sklopu iste elektrane, ali na objektu koji je neznatno udaljen od objekta na kome je izgrađena prva faza. U dodatnih 600 kW solarne elektrane uloženo je 454.223  evra, a očekivana godišnja proizvodnja iznosiće 751.093 kWh. Troškovi održavanja i ovde su 500 evra godišnje, dok se povratak investicije očekuje za oko šest godina. Druga faza solarne elektrane donosi benefite u vidu godišnje uštede CO2 u iznosu od 600.639 kg.

Oprema je važna

Kompanija MT-KOMEX vodi računa da pažljivo odabere solarne panele i svu prateću opremu solarne elektrane kako bi maksimalno iskoristila solarni potencijal na datom objektu. Svaka elektrana je individualan primer, a u konkretnom slučaju koji je pomenut, inženjeri kompanije MT-KOMEX odlučili su se za 1.458 monokristalnih solarnih panela marke Canadian Solar Half-Cells 370W za prvu fazu i 1.632 monokristalnih solarnih panela marke Luxor Solar LX410M/182-108+(410W) za drugu fazu. 

Foto-ilustracija: Pixabay

Za obe faze iskorišćeni su Fronius invertori, razvodni AC ormani, sistem za monitoring i „Smart meter” pametni merači kao neizostav na dodatna oprema koja ovu solarnu elektranu čini maksimalno efikasnom. Kada je svakom detalju solarne elektrane posvećena maksimalna pažnja, rezultat ne može da izostane: „Prema rečima klijenta, a i prema monitoring sistemu koji pokazuje da elektrana odlično proizvodi električnu energiju, možemo ponosno da potvrdimo da je klijent zadovoljan. Osim toga, već nas je preporučio novim klijentima”, kaže Kićanović. 

On dodaje da će se cifri od preko 80 solarnih elektrana koje je izgradio MT-KOMEX uskoro pridružiti još jedna u Novom Sadu. Elektrana, snage 1.140 kWp, se nalazi u završnoj fazi izgradnje, a kada bude puštena u rad, svojom proizvodnjom će doprineti štednji od ukupno 1.020 tona CO2 , objašnjava naš sagovornik. 

Čvrsto verujući u osunčanu budućnost, MT-KOMEX nastavlja da vredno gradi solarne elektrane, a time i budućnost koja ne poznaje zagađenje vazduha i nestašice struje. Preko 100 zadovoljnih klijenata i više od 16 MW instalisanih kapaciteta solarnih elektrana govore sami za sebe, a ovo je, kako se čini, za stručni tim MT-KOMEX-a tek početak.

Priredila: Milena Maglovski

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti