„Energy Efficiency Movement” – Ulaznica u klub najuspešnijih kompanija

Foto: ABB

U trenutku kada cene električne energije dostižu svoje istorijske maksimume, a klimatska kriza pokreće ukidanje elektrana na fosilna goriva, važno je da na vreme promislimo na koji način možemo da uštedimo električnu energiju u svojim domovima i proizvodnim pogonima.

Kompanija ABB već dugi niz godina pomaže industriji i građanima da smanje potrošnju električne energije uz zadržavanje maksimalne operativnosti. Nedavno je pokrenuta i kampanja „Energy efficiency movement” koja ima za cilj da energetsku efikasnost pretoči u globalni pokret.

Naš sagovornik Milan Jevremović, direktor biznisa Elektromotorni pogoni i upravljanje kompanije ABB Srbija, objašnjava da je kampanja započeta prošle godine u nadi da će stvoriti opšti pokret prihvaćen od strane državnih i naučnih institucija, kompanija i pojedinaca, jer samo zajedno možemo da kreiramo ekosistem koji će potpomoći da čovečanstvo troši manje energije.

„Plan je da kampanja traje četiri godine, a mi pratimo na koji način se različite kompanije i institucije uključuju. Imamo dosta stranih kompanija koje su se zvanično priključile i uključile ’Energy efficiency movement’ kao deo svog poslovanja, a ideja je da se sa time nastavi i nakon isteka kampanje”, kaže Jevremović.

Istraživanja pokazuju da poboljšanje energetske efikasnosti može umanjiti celokupnu svetsku potrošnju električne energije za oko 10 odsto.

Godina za nama donela je pomak po pitanju električnih motora nakon što je postavljen novi standard u pogledu energetske efikasnosti. U junu prošle godine stupila je nova regulativa u Evropskoj uniji koja onemogućava prodaju i korišćenje energetski neefikasnih motora.

„ABB prati razvoj tehnologija materijala i kvaliteta izrade energetski efikasnih motora i usklađuje se sa aktuelnim regulativama. Ovo je posebno važno imajući u vidu da oko 45 odsto ukupne svetske potrošnje električne energije čine elektromotorni pogoni, a očekuje se da će se broj elektromotora dvostruko povećati do 2040. godine”, objašnjava naš sagovornik.

Isključivo energetski efikasni električni pogoni mogu da naprave značajan pomak, kaže Jevremović i dodaje da svaki procenat uštede, čak i na malim motorima kućnih uređaja, može imati ogroman doprinos imajući u vidu milione takvih uređaja u upotrebi.

Uspešne priče iz evropskih zemalja

Skoro svaka odgovorna kompanija teži da svoje poslovanje učini energetski efikasnijim, a ABB je tu da pomogne kako bi ostvarili maksimalne uštede.

Milan Jevremović osvrnuo se na kompaniju Ikea koja je dosledna svojoj strategiji održivosti i nastoji da smanji ukupne emisije štetnih gasova za 80 odsto do 2030. godine. ABB je ovu renomiranu kompaniju približio plemenitom cilju i to upravo kroz kampanju „Energy efficiency movement” nakon koje je ostvarena 25 odsto veća energetska efikasnost sistema i 425 tona manje CO2 na godišnjem nivou.

Drugi uspešan primer poboljšanja energetske efikasnosti je renomirana fabrika šećera u Belgiji koja je, zahvaljujući ABB-u, smanjila troškove električne energije za 27,42 odsto i umanjila svoje emisije CO2 za blizu 120 tona godišnje.

Ovo su samo neke od kompanija koje, poverivši energetsko unapređenje svojih pogona ABB-u, sada posluju na najmoderniji, najefikasniji i najodgovorniji način.

Uštede u RHE „Bajina Bašta”

Jedna od najvećih reverzibilnih hidroelektrana u Evropi nalazi se baš u našoj zemlji. RHE „Bajina Bašta” je na korak od značajnih ušteda električne energije jer je statički frekventni pretvarač kompanije ABB uspešno pušten u probni rad krajem aprila ove godine.

Kako objašnjava Milan Jevremović, ugradnja statičkog frekventnog pretvarača pomaže da RHE „Bajina Bašta” ima efikasniji rad kroz više aspekata. Agregati hidroelektrane više neće biti angažovani i isključivani za potrebe pokretanja pumpnih agregata u RHE, već će moći da kontinuirano rade i proizvode zelenu energiju.

„Mogu sa ponosom da kažem da je statički frekventni pretvarač uspešno pušten u rad, a mi očekujemo da ćemo imati rezultate kakvi su projektom i planirani. Planirano je da na godišnjem nivou te uštede budu blizu 6 GWh, pre svega na osnovu povećane pogonske spremnosti agregata hidroelektrane. U situacijama kada je hidrološka situacija povoljna, EPS će moći mnogo efikasnije da iskoristi vodu raspoloživu u akumulaciji”, ističe Jevremović.

Foto: ABB

On objašnjava da je svaki ovakav projekat bitan imajući u vidu trenutnu energetsku situaciju u Evropi koja zahteva veća ulaganja u obnovljive izvore energije, ali i činjenicu da se domaća energetika još uvek u velikoj meri oslanja na ugalj.

„Snaga SFP-a i veličina projekta u Bajinoj Bašti čini ovu RHE praktično jedinstvenom u Evropi. Ovakav projekat je i za ABB poseban tako da smo ponosni što smo zajedno sa EPS-om bili deo njega. EPS najavljuje izgradnju još jedne velike reverzibilne hidroelektrane, a tu je i projekat HE Đerdap 3 koja će najverovatnije imati akumulaciju. Nadamo se da ćemo pomoći našem EPS-u da poveća udeo OIE u celokupnoj proizvodnji i postarati se da takve elektrane budu najmodernije i najefikasnije moguće”, kaže naš sagovornik.

ABB sarađuje sa praktično svim industrijama i većinom industrijskih potrošača u Srbiji. Ovih dana biće pokrenuta i lokalna kampanja poboljšanja energetske efikasnosti koja će se realizovati kroz različite tipove energetskih procena, posebno nove ABB Ability™ energetske procene, a Jevremović očekuje da će se mnoge kompanije priključiti ili iskazati interesovanje za ovu kampanju.

Digitalna energetska procena za maksimalnu uštedu

ABB obezbeđuje najefikasnije tehnologije, proizvode i usluge svojim klijentima i uvodi novine radi još veće efikasnosti. Sada, pored tradicionalnih proizvoda, energetski efikasnih motora ili frekventno regulisanih elektromotornih pogona koji takođe mogu da doprinesu energetskoj efikasnosti, pogotovo za pogone pumpi i ventilatora, ABB pruža i uslugu energetske procene na različitim nivoima koje mogu biti osnovne energetske procene, zatim one koje zahtevaju inženjering i merenje, a od maja ove godine ponuđen je i novi tip usluge koja kombinuje energetsku efikasnost i digitalizaciju.

ABB-ova usluga digitalne procene potrošnje energije elektromotornog pogona će se oslanjati na podatke digitalno povezanih elektromotora i pogona sa promenljivom brzinom (VSD) kako bi se ustanovilo gde i kako se mogu ostvariti velike uštede upotrebom najnovije tehnologije visoke efikasnosti.

„Mi to sada zovemo digitalna energetska procena koja nam omogućava da još dublje i bolje analiziramo elektromotorni pogon i predložimo najbolja rešenja za naše kupce, kako za kompletne fabrike, tako i za delove elektromotornog pogona. Na ovaj način naši klijenti mogu da maksimiziraju energetsku efikasnost, poboljšaju profitabilnost i smanje emisije CO2 ”, objašnjava Jevremović.

Prema njegovim rečima, više nije dovoljno samo povećavati energetske kapacitete, bilo obnovljive ili na fosilna goriva, već moramo da se okrenemo energetskoj efikasnosti koja će osigurati da naši pogoni i domaćinstva i dalje normalno funkcionišu, ali uz manji utrošak električne energije.

Povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije, iako ključno za ublažavanje klimatskih promena i energetsku nezavisnost, ne može da se desi „preko noći” i stoga je važno da već sada učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo životnu sredinu i smanjimo troškove. Zato je tu energetska efikasnost, zaključuje naš sagovornik.

Priredila: Milena Maglovski

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti