Stiže kamion na vodonik sa dometom do 1.000 kilometara

Foto: Volvo

Nakon super-automobila, luksuznih jahti i vozova sa pogonom na vodonik, na red su došli kamioni. Volvo predstavlja kamion koji emituje samo vodenu paru, proizvodi sopstveni struju i ima domet od 1.000 kilometara.

Novu tehnologiju koja se zasniva na gorivnim ćelijama koje pokreće vodonik, Volvo Trucks je tek počeo da testira, ali sigurno je da će ovi kamioni sa nultom emisije štetnih gasova za nekoliko godina jezditi svetskim putevima.

Volvo Trucks se već sada može pohvaliti električnim kamionima i onima koji rade na obnovljiva goriva. Međutim, rešili su da svoju ponude obogate modelom koji je CO2 neutralan.

Električni kamioni sa gorivnim ćelijama imaće radni domet do 1.000 kilometara i vreme punjenja manje od 15 minuta. Ukupna težina može biti oko 65 tona ili čak veća, a dve gorivne ćelije imaju kapacitet da generišu 300 kV električne energije na brodu, ističe proizvođač.

Gorivne ćelije proizvode sopstvenu električnu energiju iz vodonika na brodu umesto da se pune iz spoljnih izvora emitujući samo vodenu paru.

Električni kamioni sa pogonom na vodonik biće posebno pogodni za velike udaljenosti i teške, energetski zahtevne zadatke. Oni takođe mogu biti opcija u zemljama u kojima su mogućnosti punjenja baterija ograničene“, kaže Roger Alm.

Kako je reč o novoj tehnologiji, koja je u prvoj fazi razvoja, treba rešiti mnogo toga. Uporedo sa tim mora se i raditi na razvoju adekvatne infrastrukture za dopunu goriva, a veliki izazov predstavlja i nabavka zelenog vodonika. To su sve prepreke koje treba savladati do 2030. godine kada bi trebalo da počne serijska proizvodnja kamiona sa gorivnim ćelijama koje pokreće vodonik.

Energetska zajednica je prošle godine objavila studiju u čijem fokusu se nalazi proizvodnja i upotreba zelenog vodonika koji će, kako se navodi, odigrati važnu ulogu na putu ka postizanju klimatske neutralnosti. U njoj se navodi da će vozila sa pogonom na vodonik imati dodatne prednosti u odnosu na električna vozila u komercijalnim primenama, poput dometa i vremena punjenja.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti