Nemačka uveliko ispunila zahteve EU za električne punjače

Foto-ilustracija: Unsplash (CHUTTERSNAP)

U Nemačkoj je i ove godine nastavljen trend porasta električnih vozila, o čemu svedoče podaci da je u prvoj polovini 2023. godine registrovano više od 220.000 električnih automobila, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se na sajtu Nemačkog udruženja energetike i vodoprivrede (BDEW).

Povećanje broja vozila, zahteva i unapređenje prateće infrastrukture, odnosno punjača. Kako se navodi iz Udruženja, u ovoj državi ima više nego dovoljno javnih stanica za napajanje električnih vozila.

Preciznije, od 1. jula tekuće godine, korisnicima je na raspolaganju 100.838 javnih punjača sa ukupno 4,5 gigavata instaliranog kapaciteta punjenja.

Pročitajte još:

U Nemačkoj je već instaliran duplo veći kapacitet punjenja nego što su zahtevi Evropske unije, što potvrđuju podaci da su punjači u proseku bili zauzeti 11,6 odsto vremena. Kako se navodi na sajtu BDEW, čak i u toku dana, između 9 i 20 časova, prosečna popunjenost nije prelazila 20 odsto.

U odnosu na 2019. godinu, kapacitet punjenja vozila i stanica se utrostručio.

Punjači više ne mogu da budu izgovor kao prepreka za dostizanje klimatskih ciljeva, zbog čega strategija od 15 miliona električnih automobila do 2030. godine, treba da se usmeri direktno na vozila.

Istraživanja BDEW-a pokazuju da visoke cene vozila i vremenski period njihove isporuke i dalje predstavljaju problem za potencijalne korisnike.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti