Uskoro tender za 20 „zelenih pumpi“ za električne automobile

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će Srbija sledeće nedelje raspisati tender za izgradnju 20 „zelenih pumpi“ za električne automobile na postojećim auto-putevima.

Prema njegovim rečima ideja je da 20 odmorišta postanu mesta gde će moći da se napune električni automobili, ali i napravi pauza uz kafu ili druge sadržaje koji već postoje na benzinskim stanicama. 

„Deo će ostati za parkiranje automobila, samo će biti uređen, dok će na drugom delu onome ko pobedi na tenderu biti dozvoljeno da postavi najmanje 10 brzih elektropunjača. Imaće mogućnost da napravi pravu ‘zelenu pumpu’, koja će imati svoj restoran, kafić, prodavnicu“, rekao je Vesić, prenose domaći mediji.

Pročitajte još:

On je naveo da trenutno na auto-putevima postoji osam električnih punjača i dodao da se trenutno rekonstruiše 26 naplatnih rampi, gde će na većini biti postavljeni ti punjači.

„Sa ovih 20 mesta, imaćemo novih 200 punjača na auto-putevima i mi ćemo kao zemlja biti opremljeniji elektropunjačima od mnogih zemalja EU“, kazao je Vesić.

Ministar je dodao i da u nedavno usvojenim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji stoji da svi koji imaju regularne pumpe, moraju na određeni broj mesta za točenje goriva da imaju i elektropunjač. To praktično znači da neće biti pumpe na auto-putu bez dva ili tri punjača.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti