Razvoj elektromobilnosti u regionu

Foto: SET Trebinje

O razvoju elektromobilnosti u regionu razgovaralo se na panelu koji je održan trećeg dana Samita energetike “SET – Trebinje 2023”. Učesnici panela razgovarali su o zakonskoj regulativi, o infrastrukturi kada je reč o punjenju, električnim automobilima i subvencijama za kupovinu ovih vozila.

Željko Purgar, konsultant za elektromobilnost govorio je o najavi zabrane prodaje automobila sa SUS motorima do 2030. godine i o uvođenju trgovine emisijskim kuponima u oblasti transporta. Kako je istakao očekuje da će do preokreta doći već 2026. godine i da će tada nastupiti zabrana prodaje automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje.

Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX koja je prva u Srbiji počela instalaciju punjača za automobile na elektični pogon, kaže da u našoj zemlji postoje subvencije za kupovinu vozila na struju. Trenutno u Srbiji ima oko 1.000 električnih vozila koja su uglavnom kupljena pomoću ovih subvencija koje iznose 5.000 evra po automobilu. 

Srđan Ožegović, izvršni direktor Procredit banke Sarajevo istakao je da ova banka radi na promociji elektromobilnosti, te i da zaposleni na raspolaganju imaju vozila na električni i hibridni pogon.

Pročitajte još:

Foto: Idook Media

Učesnici panela govorili su o tome kako vozači električnih automobila detaljno moraju da isplaniraju plan puta i punjenje svojih vozila, ali da im u tome značajno pomažu aplikacije pomoću kojih na lak i brz način pronalaze punjače. Razgovarali su i o tome koliko su važne subvencije za kupovinu automobila na električni pogon te i da primeri zemalja Evropske unije pokazuju da to utiče na to da se ljudi lakše odluče za kupovinu ovih vozila. 

“Mi smo u početku postavljali AC punjače kako bi pokazali da sa malom investicijom može da se pokrije veliki broj mesta za punjenje. Shvatili smo treba da nastavimo sa ulaganjima, te smo radili na razvoju mreže ultra brzih punjača i do sada smo ih postavili 54. Tu je i naša platforma Charge&GO koja svim našim korisnicima omogućava da na brz i jednostavan način pronađu mesta za punjenje”, dodaje Kostić.

Na području Evrope ima 300.000 mesta za punjenje električnih automobila, a planirano je da ih bude milion do 2025. godine. Panelisti su se složili da je ovo veoma zahtevan projekat i da treba napraviti dobar plan za njegovu realizaciju.

Samita “SET Trebinje 2023” organizovali su MH Elektroprivreda Republike Srpske, Grad Trebinje i SET d.o.o. Trebinje, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske.

Na Samitu energetike bilo je više od 700 učesnika.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti