Pustolovine sa braćom Kret – samo crtani ili više od toga?

Foto: screenshot YouTube

Svaka generacija svoje detinjstvo smatra najboljim vremenom u kojem je moglo da se odrasta. Današnje odrastanje dece možda se i najviše kritikuje zbog njihove okupiranosti društvenim mrežama i druženju preko žice, koje stvara nezdrave navike, ali oštre osude upućuju se i dečjim televizijskim programima čiji se sadržaj neretko dovodi u pitanje. Govoreći o crtanim filmovima, odrasle najviše zabrinjava kakav sistem vrednosti njihova deca mogu uopšte da izgrade gledajući ih. U spisku crtaća koji se nude mališanima, velikim slovima ističe se jedan koji je poučan ne samo za decu, već i za odrasle.

Pustolovine sa braćom Kret (Wild Kratts)

Još pre nego što sam pronašla veoma interesantnu priču koja se krije iza ovog crtaća, a otkriću vam je malo kasnije, i sama sam ga katkad pratila na televiziji. Njegove glavne junake upravo čine braća Kret, koja kroz komične avanture istražuju divlji svet i životinje u njemu. Svaka epizoda posvećena je jednoj životinji, a koncipirana je tako da mališane uvede u svet prirode i upozna ih sa posebnostima koje krase ova živa bića. Kako bi se deci približile vrlo složene biološke karakteristike životinja, braća Kret pomoću tehnologije i uređaja, koji je osmislio njihov tim, dobijaju moć koja je jedinstvena baš za tu životinju. Zahvaljujući svojim odelima, poprimaju i vizuelne osobine nalik njima, nakon čega ulaze u svet divljine i suživot sa njom. Njihova odela omogućavaju im da žive sa životinjama i da ih one prihvate kao da su jedni od njih.

Svaku epizodu prate uzbudljive avanture, u kojima braća Kret istražuju svakodnevni život životinja, ali otkrivaju i probleme sa kojima se one suočavaju i pronalaze načine kako da ih reše. Ono što bih posebno istakla jeste da je crtani film prožet stvarnim naučnim informacijama, koje su upakovane tako da budu razumljive najmlađima.

Kako je nastao crtać?

Kada sam bila mala živela sam u uverenju da moji omiljeni crtani likovi zaista negde postoje. Možda moji junaci nisu mogli da budu stvarni, ali braća Kret jesu! I upravo je to nit koja ovaj crtani izdvaja od drugih. Kris i Martin Kret postoje, štaviše oni su tvorci crtaća.

Foto: screenshot YouTube

Martin je završio studije zoologije, a Kris studije u oblasti biologije. Svoju ljubav prema prirodi i deci pretočili su prvo u emisije ,,Kratts’ creatures’’ i ,,Zoboomafoo’’. Ova braća značajan deo svojih života proveli su u prirodi sa životinja, učeći o njima i snimajući ih. Iako su provodili vreme sa životinjama, zapravo nikada nisu uspeli da kamerom zabeleže svaki segment života ovih bića u prirodi – uvek je postojalo još neko ponašanje životinja za koje su znali da postoji, ali nisu uspeli da snime.

Pustolovine sa braćom Kret, produkt su neuspeha kamere da uhvati svaki kadar. Braća su shvatila da sve znanje koje imaju o životinjama, a koje ne mogu da zabeleže kamerom, mogu zapravo da prenesu drugima kroz animirani sadržaj. I eto, dobili smo prema mom mišljenju jedan od najboljih crtanih filmova današnjice.

Nikada nije bilo važnije da decu naučimo da vole prirodu, i to ne samo da je vole već i kako treba da je vole, šta to važno ona krije u sebi. Zabavan i poučan sadržaj za decu, koji dolazi iz kredibilnih izvora – pun pogodak!

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti