EIB spremna za nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije

Foto: Emilija Jovanović

O izradi strateških dokumenata u energetici i podršci projektima u ovoj oblasti Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa delegacijom Evropske Investicione Banke koju predvodi potpredsednica Liliana Pavlova.

„Trenutno utvrđujemo ciljeve kojima ćemo težiti u narednim decenijama kad je reč povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, unapređenju energetske efikasnosti i smanjenju emisije štetnih gasova. Cilj je racionalna potrošnja uz veću energetska efikasnost i klimatski neutralni energetski sektor. Proces zelene tranzicije mora da bude finansijski održiv i socijalno pravedan. Radimo i na prioritizaciji kapitalnih projekata i investicija, koji su trenutno u pripremi i uskoro će se naći pred Vladom Reoublike Srbije“, rekla je Đedović.

Pročitajte još:

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji projekta izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja je ključni projekat za diversifikaciju snabdevanja gasom i povećanje energetske bezbednosti, kao i o mogućnostima za podršku EIB na drugim projektima koji se tiču revitalizacije postojećih kapaciteta hidroelektrana i distributivne mreže.

Predstavnici Evropske investicione banke istakli su zadovoljstvo dobrom saradnjom sa Ministarstvom i izrazili spremnost za nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije, uključujući i mogućnost finansijske podrške projektima koji će doprineti dekarbonizaciji energetskog sektora Srbije.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti