Saradnja Srbije i Izraela u energetskoj tranziciji i OIE

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O saradnji Izraela i Srbije u energetskoj tranziciji, ali i o projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, razgovarali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasador Izraela Jahel Vilan.

Izraelske kompanije su, prema rečima ministarke, zahvaljujući projektima vetroelektrana u Vojvodini već prepoznate u Srbiji kao značajni investitori u oblasti obnovljivih izvora energije. Dodala je da veruje da time nisu iscrpljene mogućnosti da sarađujemo i razmenjujemo iskustva u procesu zelene energetske tranzicije.

,,Predložene izmene Zakona o korišćenju OIE su trenutno u skupštinskoj proceduri i ukoliko se usvoje, Srbija će biti spremna za sprovođenje aukcija za dodelu tržišnih premija za proizvodnju električne energije iz OIE, na način koji omogućava ravnotežu između interesa države i građana, a to je pre svega sigurnost snabdevanja po najnižoj ceni, i predvidljivosti koju traže investitori u pogledu troškova i podsticaja. Verujem da će to biti podsticaj i za izraelske kompanije da sagledaju mogućnosti za ulaganje u Srbiju, pre svega u oblasti zelene energije„, rekla je ministarka Đedović.

Pročitajte još:

Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će omogućiti povezivanje Srbije sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala u Grčkoj, a u perspektivi i sa drugim snabdevačima, među kojima je Izrael, navodi se na sajtu Ministarstva.

Ambasador Vilan zahvalio je ministarki na prijemu.

„Da mogu da odaberem samo jednu temu za razgovor to bi bili obnovljivi izvori energije. Kovačica i Pupin su uspešni projekti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i dobar primer za ostale izraelske investitore kako mogu da posluju u Srbiji“, naveo je Vilan.

Sagovornici su zaključili da je potencijal za bilateralnu saradnju u energetici izuzetan, kao i da su resorna ministarstva dve države u prethodnom periodu potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti zelene energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti