Moguća saradnja Srbije i Portugala u oblasti energetike

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

O saradnji Portugala i Srbije u oblasti energetike, sa posebnim akcentom na proces energetske tranzicije, razgovarale su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasadorka Republike Portugal u Beogradu Marija Viržinija Mendes de Silva Pina.

Ministarka Đedović je upoznala ambasadorku sa prioritetima Ministarstva rudarstva i energetike i radu na strateškim dokumentima kojima  će biti određen pravac razvoja energetskog sistema.

,,Postavili smo ambiciozne planove, ali verujem da smo na dobro putu da ih ostvarimo. Vreme krize je vreme za odlučno delovanje i zahteva maksimalan napor kako bismo uspešno sproveli proces dekarbonizacije što brže, a bezbedno integrisali značajnije kapacitete iz obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem. Uz to moramo i da ubrzamo rad na reformi energetskih preduzeća, jer ona moraju da budu siguran i profitabilan temelj srpske privrede“, izjavila je ministarka.

Pročitajte još:

Naglasila je da bi Republici Srbiji na putu ostvarenja ciljeva Zelene agende bilo dragoceno iskustvo Portugala, države koja je praktično šampion u brzini procesa dekarbonizacije.

„Portugal je prošle godine zatvorio poslednje elektroenergetsko postrojenje na ugalj i značajno podigao nivo hidro i vetro kapaciteta. U tom smislu otvoreni smo za saradnju sa Srbijom u pravcu razmene stručnjaka i iskustva“, rekla je ambasadorka. Ona je podsetila da su portugalske kompanije uključene u projekte zelene energije u Republici Srbiji i izrazila uverenje da će ih u budućnosti biti još više.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti