Pred Srbijom period intenzivnog ulaganja u energetski sektor

Foto-ilustracija: Pixabay (torstensimon)

Sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, koji su u poseti Beogradu, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je o dugoročnim strategijama u oblasti rudarstva i energetike.

Tom prilikom, ministarka je istakla da je pred Srbijom period intenzivnog ulaganja u energetski sektor, s obzirom na to da se nalazimo u procesu energetske tranzicije kojom ćemo menjati naš energetski miks, vodeći računa o tome da obezbedimo sigurnost snabdevanja.

Prema njenim rečima, u narednih pet godina, u planu je niz strateških projekata za koje su neophodne investicije od nekoliko milijardi evra, pre svega u proizvodne kapacitete, ali i za jačanje prenosne i distributivne mreže, koja će nam omogućiti više OIE na mreži.

Pročitajte još:

U toku je izrada strateških dokumenata, integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i nove strategije razvoja energetike, koji će utvrditi dugoročne ciljeve i prioritete kako bi se smanjili negativni uticaji energetike na životnu sredinu, vodeći računa o održivosti i stabilnosti energetskog sistema, navela je ministarka.

Saudijski fond za razvoj je vladina agencija Saudijske Arabije osnovana 1974. godine i od tada finansira projekte iz oblasti transporta, energetike, poljoprivrede, vodosnabdevanja i zdravstvene zaštite.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti