Najpovoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu

Foto-ilustracija: Pixabay

Ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu, istakla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

„Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprivreda trenutno najbolji izbor“, rekla je ministarka i dodala da su otvoreni mnogi programi preko kojih se nude bespovratna sredstva za nove mlade poljoprivrednike.

Kako je naglasila, država prvi put u svojoj krovnoj investicionoj uredbi prepoznaje poljoprivredna gazdinstva i pojasnila da će svako ko uloži od 100.000 do milion evra, imati povrat od 50 odsto, a ako uloži preko milion evra, dodatan povrat je od 25 odsto, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kao jedan od razloga zbog čega je sada pravi trenutak za ulaganje u poljoprivredu, ministarka je navela i situaciju na evropskom i svetskom tržištu i izrazila nadu da će u narednih nekoliko meseci proizvođačima jabuka i drugih voćnih kultura biti otvoreno kinesko tržište.

Govoreći o merama Ministarstva poljoprivrede, Tanasković je kazala da će u martu biti objavljen novi javni poziv u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda, a biće obezbeđeno 12 miliona evra.

Do sada je potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra, od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Pročitajte još:

Fokus investicija biće obnovljivi izvori energije, u svetlu globalne energetske krize, oprema za podizanje konkurentnosti proizvodnje, ali i inovacije, digitalizacija i automatizacija procesa.

U okviru ovog projekta Ministarstvo poljoprivrede obezbeđuje bespovratna sredstva za naše poljoprivrednike u visini od 50 odsto ukupnog iznosa investicija. Preostalih 50 odsto sredstava, korisnici imaju prilike da finansiraju tako što mogu da potpišu ugovor o kreditu sa jednom od 11 poslovnih banaka sa kojima Ministarstvo ima saradnju u visini od 40 odsto investicije, dok ostatak od 10 odsto obezbeđuju kao svoje učešće u finansiranju investicije.

Ministarka Tanasković je takođe najavila da će poljoprivredni proizvođači od ove godine moći da nose mleko na analizu u referentnu državnu nacionalnu laboratoriju u Batajnici.

Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) do sada nije mogla da bude otvorena ka tržištu, jer nije mogla da izda fiskalni račun, objasnila je ministarka.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Otvorili smo evidencioni račun i spremamo se da izmenimo zakonodavni okvir koji je obavezuje da za to naplaćuje taksu. Ona će već ove godine postati otvorena za tržište i moći će da radi superanalize za poljoprivrednike“, rekla je ministarka.

Na panelu „Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti’’, istakla je da je eAgrar izuzetno značajan za naše poljoprivrednike i saopštila podatak da se do danas 187.000 poljoprivrednika prijavilo i uzelo eID broj za novu platformu eAgrar.

„Jasno je koliko je velika zainteresovanost. Od 16. marta krećemo sa podizanjem registra i sa prijavom, gde će naši poljoprivrednici moći da kažu da li to što imamo u registru i to što oni imaju, njihovo realno stanje, što i jeste ideja’’, rekla je ministarka. Kako je pojasnila, svi registri će biti u okviru eAgrara i država će moći da ukršta te podatke i ima dobru statistiku.

„Moći ćemo da gledamo gde eventualno pada proizvodnja, da bi u narednoj godini pojačali subvenciju u tom delu. Poljoprivrednicima će biti mnogo lakše. Ovaj prvi trenutak je težak, ali kada prvi krug subvencija budu odradili preko eAgrara uvideće koliko im je život lakši sa eAgrarom“, istakla je ministarka Tanasković.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti