Đedović sa direktorom kancelarije Svetske banke o saradnji u procesu energetske tranzicije

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O saradnji u procesu energetske tranzicije u Srbiji razgovarali su Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike i Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

„Srbija je čvrsto opredeljena za energetsku tranziciju i zajedno sa našim partnerima, među kojima je i Svetska banka, preduzimamo korake kako bismo tranziciju ka čistoj energiji učinili finansijski održivom i socijalno pravednom. Prioritetni projekti, koji treba da omoguće održivo korišćenje novih kapaciteta obnovljivih izvora veće snage su, pre svega, reverzibilne hidroelektrane ali i brža realizacija planiranih projekata Elektroprivrede Srbije, koji se odnose na hidroelektrane, vetro i solarne elektrane”, rekla je ministarka.

Kako dodaje neophodno je da sprovedemo pravednu tranziciju ka čistijim izvorima energije ali i da vodimo računa o svim zaposlenima i lokalnim zajednicama, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Ministarka je naglasila da izgradnja novih kapaciteta, koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) treba da bude usklađena i sa razvojem prenosne i distributivne elektroenergetske mreže. Tako bi, prema njenim rečima, razvoj energetskog sektora bio održiv, efikasan, ekonomičan i vodio ka višem stepenu energetske bezbednosti i sigurnosti.

Nikola Pontara istakao je podršku Svetske banke Srbiji u sprovođenju reformi u energetskom i rudarskom sektoru, posebno u dekarbonizaciji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti