Globalni izveštaj za 2022. pokazuje da je energetska tranzicija spora

Foto-ilustracija: Unsplah (Karsten Wurth)

Iako se sve više govori o značaju energetske tranzicije za oporavak zemalja od pandemije COVID-19 i podsticanje ekonomskog rasta, najnoviji globalni izveštaj o obnovljivim izvorima energije za 2022. godinu ne daje pozitivne rezultate. Štaviše, globalna potražnja za energijom je porasla za oko 4 odsto, od čega se veliki deo odnosi na fosilna goriva, što je dodatno usledilo porastom cene energije zbog rata u Ukrajini.

Najbolji rezultati za 2021. godinu u prelasku na obnovljive izvore energije ostvareni su u energetskom sektoru, dok je napredak u sektoru transporta spor. Takođe, veliki problem predstavljaju domaćinstva i energija koja se koristi za grejanje i hlađenje.

Niklas Hagelberg, koordinator za klimatske promene u Programu Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), smatra da su podrška vlade, nacionalne strategije i zakonodavstvo ključne za tranziciju koja je neophodna, zato što je energija povezana sa oko 70 odsto globalnih emisija. Prema njegovim rečima,  tranzicija ne odvija kako bi trebalo upravo zato što vlade subvencionišu fosilna goriva, čime se istovremeno smanjuje podrška za obnovljive izvore energije.

Solarna energija i energija vetra čine oko 90 odsto svih novih obnovljivih izvora energije, čime su ostvarili najveći uspeh. Po prvi put, ovi izvori daju više od 10 odsto svetske električne energije. Iako ovo zvuči ohrabrujuće, kako bismo uspeli da održimo put ka dostignuću neto nulte emisije do 2050. godine, potrebno je da se trostruko poveća intenzitet energetske tranzicije. Štaviše, do 2030. godine je potrebno da se globalne emisije prepolove, za šta sve industrije koje koriste energiju za osvetljenje, proizvodnju, transport, kao i za grejanje i hlađenje, moraju da pređu na energiju koja se dobija iz obnovljivih izvora.

Kako se procenjuje da će do 2050. godine broj automobila porasti za više od milijardu, potrebno je da se podrška pruža alternativnim prevoznim sredstvima kao što su bicikl, javni prevoz, električna vozila ali i hodanju.

Da bi se ostvario cilj Pariskog sporazuma o ograničenju globalnog porasta temperature ispod 2°C, kao i cilja na 1,5°C, u odnosu na predindustrijski nivo, UNEP je razvio rešenje za šest sektora, koje čine energetika, industrija, poljoprivreda i hrana, šume i korišćenje zemljišta, transport i zgdrade i gradovi.

Pozitivan primer energetske tranzicije je Južna Australija koja je u 2021. godini 63 odsto svoje električne energije proizvela iz energije vetra i solarne energije, čime je daleko ispred cilja da do 2030. godine ostvari 100 odsto neto obnovljivih izvora energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti